Fisk- och skaldjurssoppa
Om soppan äts med bröd till räcker den till 6 mindre portioner.
Author: Jojo
- 250-300 g räkor med skal
- 12 havskräftor
- 1 nät blåmusslor
- 500 g laxfilé (eller vilken fisk du vill)
- 1 lök
- 2 vitlöksklyftor
- några skivor röd chili
- 1 liten fänkål
- 2 små morötter
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl torrt vitt vin
- 2-3 dl grädde
- 3 normalstora potatisar (fast sort)
- citron, dill, körsbärstomater
Saffransaioli
- 1 ägg
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl rapsolja
- 1 kuvert saffran
Skala räkor och havskräftor. Glöm inte att ta bort gallan längst upp i kräfthuvudet. Lägg köttet i en skål och ställ kallt. Skär halva fänkålen, en morot, löken och vitlöksklyftorna i grova bitar. Finhacka chilin. Fräs detta i lite olja, tillsätt tomatpurén och låt rosta med innan du tillsätter skalen. Blanda runt skalen och låt även de rosta med någon minut innan du tillsätter vinet. Koka upp.Fyll på med vatten så att det nästan täcker alla skal. Låt småkoka i 30 minuter.Sila av skalen och koka sedan upp fonden och låt reducera ned så att du får en mer smakrik fond (ca 30 minuter, ej stormkoka).Skrubba musslor och släng alla trasiga och alla som inte stänger sig när du knackar på dem.Skala potatisen och den andra moroten och skär i småbitar. Skär den andra halvan fänkål i mindre bitar. Tillsätt i fonden och låt småkoka tills potatisen är klar, ca 10 minuter. Tillsätt grädden och låt koka upp. Häll i alla musslor, lägg på locket och puttra i fem minuter. Lyft ur hälften av musslorna och pilla ur musslan ur skalen och tillbaka i kastrullen. Kasta de tomma skalen.Skär laxen i bitar och lägg i soppan. Stäng av plattan och lägg på locket. Finhacka lite dill och blanda i innan servering. Pressa i några droppar citron också.Lägg alla ingredienser till aiolin i behållare till stavmixer. Sätt ner stavmixern försiktigt till botten och sätt på. När nästan all olja sugits in i kan du börja vicka lite fram och tillbaka på mixern så att all olja går in. Smaka av med salt och peppar och ev lite vitlök om du vill ha det.Lägg räkor och kräftstjärtar i botten på tallrikar och fyll på med soppa. Toppa med dillkvistar, körsbärstomater och aioli.