Kokos- och linsgryta

Ännu ett vegetariskt alternativ säger du? Ja, jag tror att vi behöver äta lite mer åt det grönare hållet – både för våra kroppars skull men även för miljön. Tro mig, jag skulle aldrig kunna leva helt på grönsakssidan då inget går upp emot en fantastiskt fin köttbit tillagad till perfektion men ett par dagar i veckan kan aldrig va fel…om du inte frågar min mellersta son förstås! Så igår fanns det några köttbitar kvar sen helgen som han kunde lägga till på sin tallrik. Men jag jobbar på med nya alternativ att prova. Den yngste hade lagat vegetarisk lasagne på hemkunskapen tillsammans med en kompis igår och det var bland det godaste han ätit så mamma ser fram emot att få prova nån dag här hemma!

Jag tror att jag kommit ihåg allt jag hade i grytan igår. Jag skrev aldrig in receptet direkt då överföring mellan kamera och dator inte ville fungera igår men jag tror jag fått med allt!

Rosta gärna kryddorna i kokosoljan så smakerna kommer fram. Jag använde belugalinser men det går givetvis att använda de linser man har hemma. Jag tycker dock väldigt mycket om belugalinsernas konsistens. De håller ihop och behåller tuggmotstånd även om man kokar länge. Ingredienserna i denna gryta är stapelvara hemma hos mig. perfekt om man som jag inte orkar åka och handla. Det går nästan alltid att få ihop något gott bara man har krossade tomater, linser, bönor, kokosmjölk, ris och nudlar hemma.

Vi åt grytan med hackade tamarimandlar (huuuuur goda är inte de?!!), mango chutney, lime, koriander, chili och rostade kokosflingor…ja och så ris. Jag gissar att det går lika bra utan ris med en god brödbit till i stället.

Kokos- och linsgryta

Servera med mango chutney, chili, lime, koriander, hackade nötter och rostade kokosflingor
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 msk kokosolja
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 msk färsk gurkmeja finriven, eller 0.5-1 tsk torkad gurkmeja
  • 1 msk färsk ingefära finhackad
  • 1 tetra krossade tomater
  • 2 stora nypor flingsalt
  • 1 dl gula russin
  • 0.5 tomattetra vatten
  • 1 dl okokta belugalinser
  • 3 dl kokosmjölk
  • miniplommon- eller körsbärstomater

Instruktioner

  • Finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan och rosta spiskummin, chilipulver, lök, vitlök, gurkmeja och ingefära i någon minut. Häll på krossade tomater, fyll halva tetran med vatten och häll i grytan. tillsätt russin, linser och salt. Låt sjuda i 20 minuter. Rör då och då. Häll på kokosmjölken och sjud 10-15 minuter till. Använd inte light då den brukar skära sig om den får gå med i grytan en stund. Smaka på linserna så de är färdiga. Tillsätt halverade tomater och servera.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.