Igår var det ju våffeldagen. Grabbarna gjorde vanliga men jag ville prova glutenfria då jag försöker att dra ner på gluten då mina leder faktiskt mår lite bättre utan. Det är inte lätt dock eftersom jag älskar pasta och glutenfria alternativ inte ens kommer i närheten. Då jag hade kikärtsmjöl hemma provade jag det. De blev alldeles gyllene. Det blir ju dock inte lika frasigt som vanliga våfflor men helt ok. Yngste sonen ville smaka och hans betyg var att det ju knappt var någon skillnad så det var ju bra. Det innehåller dessutom mer än dubbelt så mycket protein som vetemjöl. Jag gillar ju helst att äta matigare våffla och inte söta, men brukar äta en av varje så huvudrätt och efterrätt kan man ju säga att det blir. Nästa tillsätter jag nog lite riven gurkmeja och kanske curry i receptet?
Jag skar lite salmalax i kuber och pressade lite citronsaft över dem innan jag la upp dem på våfflan tillsammans med finkornig rom, smetana, hackad rödlök och dill.
Till efterrätt kunde jag inte bestämma mig för om jag ville ha hjortonsylt eller bär så det blev en liten kompromiss. Hade jag haft mynta hemma hade jag mixat det med socker och och lite limezest och strött över. Blir såååå gott!
Kikärtsvåfflor
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl kikärtsmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- 2 dl havremjölk/grädde (vanlig mjölk går bra)
- knappt 0.5 tsk salt
Instruktioner
- Slå sönder äggen genom att vispa med en visp. Blanda de torra ingredienserna och blanda sedan dessa med ägget. Tillsätt samtidigt 1 dl av mjölken. Tillsätt resterande mjölk och vispa slät. Tillsätt mer mjölk om smeten blir för tjock. Eftersom det inte ingår något fett i smeten behöver man smörja laggen. Jag smörjer med kokosolja.