Sous vide

Nu för tiden är jag ingen flitig användare av min sous vide. Jag fick den i födelsedagspresent för tre år sedan och då kunde jag naturligtvis inte låta bli att testa den på allt! Nu kan man få tag i en cirkulator relativt billigt så jag rekommenderar verkligen ett inköp. Den är perfekt när man vill förbereda både fisk och kött för att sedan precis vid servering snabbt bränna av en yta. Funkar oxå utmärkt till grönsaker och man kan till och med göra pannacotta med den! Ni ser – finns många användningsområden. Confiterad äggula är en favorit att tillaga sous vide. Jag häller ordentligt med olja i en ziplockpåse och lägger sedan försiktigt i äggulor. Oljan ska täcka ordentligt. Sätt sous viden i en låda eller kastrull med vatten och ställ in temperaturen på 63 grader. Sänk försiktigt ned påsen i vattnet och låt så mycket luft som möjligt tryckas ut. Stäng sedan noga. Sen får den bada där i två timmar för att sedan vara magisk till t ex råbiff eller tonfisktartar. Här kommer några exempel:


Här är rabarbern kokt sous vide med vanilj och fläder.

I fredags åt ju sonen och jag burgare och eftersom det bara var vi två här hemma så gick inte hela högrevsbiten åt. Den saltades och pepprades och hamnade i en vacuumpåse tillsammans med vitlöksskivor, rosmarin och timjan. Och så några stänk bbq-sås.

Lät den ligga i kylskåpet över natten men den kunde lika gärna fått hamna sous vide direkt men jag är lite feg och vågar inte ha den igång under natten… Tidigt på morgonen smög jag upp och stoppade ned den i vattenbadet på 60 grader sen fick den ligga där ca 12 h.

Precis innan servering fick den en hastig vända i het panna med smör, rosmarin och krossad vitlök. Krispig och god yta och magiskt mör insida. Sen fick den vila en stund på skärbrädan innan jag skar upp den i skivor. I vaccumpåsen finns det massor av god sky så efter att jag tog upp köttet hällde jag i lite konjak och grädde och lät det koka tjockt. Sen i med skyn och fortsatt kokning tillsammans med grönpeppar i lag, lite salt och peppar till lagom konsistens.Serverades tillsammans med råstekt potatis och stekt sparris.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.