Moules Frites

Jag slår återigen ett slag för musslor! Det är en så lyxig rätt som är så lättlagad! ”Säger du ja!” tänker du men nej, den ÄR verkligen lättlagad. Lite pill med att kontrollera alla musslor bara men det kan man förbereda och sedan låta musslorna stå i ett durkslag i kylen fram till man ska tillaga dem. Jag har nästan alltid fänkål i min Moules. Jag tycker det blir så god smak av den men också att det blir lite att tugga tillsammans med musslorna. Vid detta tillfälle serverade jag musslorna med Pommes frites så då kallas ju rätten Moules Frites. Supergott med lite aioli att doppa pommesen i. Hemslagen är absolut godast och även den plättlätt att få till om man använder en stavmixer. Ner med alla ingredienser i en behållare, ner med stavmixern och så fullsprutt med mixern i botten hela tiden fram tills nästan all olja sugits in och blivit till majonnäs. Då kan man börja vicka lite försiktigt för att få med sig all olja. Omöjligt att misslyckas.

Aioli

1 ägg

1 msk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

2 dl neutral olja, t ex rapsolja

1 vitlöksklyfta

salt och peppar

Knäck i ägget i en behållare tillhörande stavmixern. Ställ den gärna på en fuktig Wettexduk så står den stadigt. Tillsätt senap och lite vinäger. Fyll i oljan. Sätt ner stavmixern försiktigt ända ned till botten och håll den där. Sätt på stavmixern på full fart och håll still tills nästan all olja sugits in. Nu kan du börja vicka fram och tillbaka och till sist lyfta lite upp och ned. Klart! Om du bara vill ha vanlig majonnäs smakar du av med lite salt och peppar. För aioli pressar du i en vitlöksklyfta. Aiolin mår bra av att stå i kylen och gotta tills en stund.

Musslorna serverades som sagt med pommes men går lika bra att servera med ett gott bröd till. Vi har ju turen att kunna köpa ett fantastiskt surdegsbröd från Bageriet Lokal. Brödet är stenugnsbakat och bakas för hand av kulturspannmål. Favoriten är absolut Algot.

Vinet vi drack till var en torr och fruktig Riesling med inslag av gula äpplen, ananas, honung, örter och citron. Sander nr 5368, 109:- Det föll den här frun på läppen och så även sällskapet.

Recept på Mariniére hittar du HÄR.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.