Tiramisù – dra upp mig eller kanske bättre pigga upp mig! En italiensk dessert som är perfekt att förbereda, den blir bara bättre om den får stå till sig. Den kan göras i större form eller i portionsskålar. Den här gången valde jag den snabba varianten – att varva i en och samma form.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.
Tillsätt mascarpone.
Vispa grädde och tillsätt även den.
Häll likören i det starka kaffet och doppa kexen snabbt i kaffet. Varva med smeten i stor form eller i portionsskålar/glas.
Ställ kallt och låt den stå till sig så att smakerna gottar till sig.
Pudra med kakao precis innan servering.
Tiramisù
I receptet står det 12 portioner men jag tycker de blir väldigt små! Jag kanske är glupsk 🙂 Kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylskåp. Vänta med att pudra över kakao tills servering.
Portioner: 12 små portioner
Ingredienser
- 2 äggulor
- 0.5 dl strösocker
- 250 g mascarpone
- 1 dl vispgrädde
- 1.5 dl starkt kaffe eller espresso
- 2 msk amaretto, konjak eller mörk rom
- ca 100 g savoiardikex
Instruktioner
- Vispa äggulor och socker ljust och poröst.Vispa ner mascarponen,Vispa grädden och vänd ner den i mascarponenkrämen.Blanda kaffe och likör/sprit. Doppa kexen i kaffeblandningen. Bryt kexen om de inte får plats i din form/skål.Varva smet och kaffedoppade kex i skålar eller i en lagom stor form. Ett tips är att ta ett kex i taget och doppa och sedan lägga i formen då det snabbt blir mjukt. Avsluta med ett lager mascarponekräm. Sikta över kakao innan servering.