Tiramisù

Tiramisù – dra upp mig eller kanske bättre pigga upp mig! En italiensk dessert som är perfekt att förbereda, den blir bara bättre om den får stå till sig. Den kan göras i större form eller i portionsskålar. Den här gången valde jag den snabba varianten – att varva i en och samma form.

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt.

Tillsätt mascarpone.

Vispa grädde och tillsätt även den.

Häll likören i det starka kaffet och doppa kexen snabbt i kaffet. Varva med smeten i stor form eller i portionsskålar/glas.

Ställ kallt och låt den stå till sig så att smakerna gottar till sig.

Pudra med kakao precis innan servering.

Tiramisù

I receptet står det 12 portioner men jag tycker de blir väldigt små! Jag kanske är glupsk 🙂 Kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylskåp. Vänta med att pudra över kakao tills servering.
Portioner: 12 små portioner

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 0.5 dl strösocker
  • 250 g mascarpone
  • 1 dl vispgrädde
  • 1.5 dl starkt kaffe eller espresso
  • 2 msk amaretto, konjak eller mörk rom
  • ca 100 g savoiardikex

Instruktioner

  • Vispa äggulor och socker ljust och poröst.
    Vispa ner mascarponen,
    Vispa grädden och vänd ner den i mascarponenkrämen.
    Blanda kaffe och likör/sprit. Doppa kexen i kaffeblandningen. Bryt kexen om de inte får plats i din form/skål.
    Varva smet och kaffedoppade kex i skålar eller i en lagom stor form. Ett tips är att ta ett kex i taget och doppa och sedan lägga i formen då det snabbt blir mjukt. Avsluta med ett lager mascarponekräm. Sikta över kakao innan servering.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.