Att torka tomater på låg värme i ugnen, lägg i glasburk och fylla på med olja blir så mycket godare än soltorkade tomater i olja som man köper på burk. De är goda de med men på ett helt annat sätt. Jag torkar dessutom inte mina helt och hållet utan behåller lite vätska kvar så det gäller att vara lite vaksam. Recept hur jag gör hittar du HÄR.
Den här pastarätten tar lika lång tid att göra som det tar att koka pasta och snabblagat gillar vi ju! Dvs om du redan har tomaterna färdiga. Jag gör alltid en stor sats så att det räcker till många måltider. Se bara till att tomaterna är täckta av olja så håller de åtminstone en månad.
Som för det mest när jag skapar mina recept sker det på vad som finns hemma i kyl, frys och skafferi. Jag är skitdålig på framförhållning men det löser sig för det mesta till något gott ändå. Mitt huvud skapar dock recept på löpande band och jag önskar såååå att min kropp hade velat haka på det tåget! Men jag vill ändå slå ett slag för att inte slaviskt följa recept alltid, när det gäller matlagning är proportionerna för det mesta inte avgörande utan det är slutresultatet och din personliga preferens på smak som avgör. Testa! Det kan ju inte bli totalt oätligt (så klart om man bränner eller det skär sig totalt så blir det ju inte alla gånger så bra men det undviker vi tycker jag…) 😉
Denna gång var det gul lök, en bit purjolök, trattisar från frysen (går lika bra med torkade), lite vitt vin, grädde och smetana som smaksattes med lite brynt schalottenlöksfond och så salt och peppar. Recept nederst i inlägget.
Vänd i kokt pasta och lite av pastavattnet och skaka om ordentligt så att glutenet i pastan binder ihop såsen. Vill du ha lite färg på såsen kan du hälla i ett par droppar kinesisk soja (typ Mrs Cheng’s) men bara pytte så det inte tar allt för mycket smak.
La lite blandad sallad i botten av tallriken, i med pastan och så toppa med tomater, riven parmesan och grovhackade marconamandlar. Vill du kan du toppa med några skivor prosciutto eller salami.
Trattkantarellpasta med semitorkade tomater
Ingredienser
- 400 g pasta
- 1 gul lök
- ca 15 cm purjolök
- 2 dl förvällda trattkantareller
- 0.5 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 2 dl smetana
- 1 msk brynt schalottenlöksfond
- salt och peppar
Till servering
- marconamandlar och semitorkade tomater
Instruktioner
- Koka pastan efter anvisning på förpackningen.Hacka lök och purjolök och stek i lite olja, utan att få färg. Tillsätt trattkantarellerna och låt ev vätska koka in.Häll på vinet och låt även detta koka in.Häll på grädde, smetana och fond. Låt allt småputtra ett par minuter och smaka av med salt och peppar.Blanda i den kokta pastan och lite av pastavattnet. Skaka om grytan tills du är nöjd med konsistensen.Toppa med marconamandlar och tomater.