Ugnstorkade tomater

Idag har det varit fortsatt fint väder! Passade på att ugnstorka körsbärstomater. Skär upp dem och låter dem torka på låg ugnsvärme, 80 grader, i 4-6 timmar. Hur länge är beroende på hur mycket vätska det är i tomaterna och så klart beroende på hur torkade man vill ha dem. Man kan höja värmen om man har tidsbrist men jag tycker att det blir så mycket mer smak kvar i tomaterna om de får torka i lägre temperatur under längre tid. Jag förvarar tomaterna i en burk och fyller med rapsolja och en liten del olivolja. Det är supergott att använda oljan till pasta eller div dressingar eller varför inte använda den nästa gång du gör en majonnäs?

Ugnstorkade tomater i olja

Här kan man använda vilken tomat man vill. Körsbärstomater brukar jag halvera och större tomater skärs i skivor. Smaksätt med valfria örter. Använd tomatoljan till  t ex dressing, pasta eller majonnäs.
Förberedelser10 minuter
Total tid4 timmar 10 minuter
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 kg körsbärstomat
  • flingsalt
  • rosmarin
  • raps- och olivolja
  • vitlök

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 80 grader. Halvera körsbärstomater eller skär större tomater i skivor. Lägg ut dem på bakplåtsklädd plåt. Strö lite flingsalt på tomaterna. Repa en kvist rosmarin och hacka i mindre bitar. Strö även dessa över tomaterna. Ställ in i ugnen och titta till då och då mot slutet så de inte blir brända. Här får man hålla lite koll då det helt beror på hur mycket vätska tomaterna innehåller. Sen är det en smaksak hur torkade man vill ha dem. Vid önskad konsistens tas de ut och läggs i glasburk direkt. Fyll på med rapsolja och en liten del olivolja, jag brukar ta 4 delar raps och en del oliv. Smaksätt med skivad vitlök och en kvist rosmarin.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.