Krämig pasta med lax

Igår gjorde jag en krämig pasta av lite småslattar i kylen. Så här i efterhand ser jag att både oliver och kapris stod kvar på bänken men det hade ju varit jättegott till! Det fanns så det räckte till en härlig portion pasta med lite salami och prosciutto till idag också.

Sätt på pastavatten. Lägg i valfri pasta och koka enl förpackningen. Hacka lök och vitlök och skär lax i lagom stora bitar. Vi älskar lax så våra bitar är ca 175 g. Stek laxen med skinnsidan nedåt i lite olja (gärna i oljan som tomaterna ligger i). När du ser att den börjar bli frasig tar du upp den och lägger den åt sidan. Stek lök och vitlök i samma panna. När de börjar få färg hystar du i en påse med spenat. I gick sedan ca en dl vitt vin, 2 dl crème fraiche och 1.5 dl grädde, 100 g Philadelphiaostpa en bruk soltorkade tomater (ca 140 g) och så en tsk fisksås för umamismaken och en knapp msk honung för sötma. Några varv med svartpepparkvarnen och ev lite salt. Vänd i den färdigkokta pastan och blanda. Häll ev i lite pastavatten om det behövs.

Lägg på laxbitarna med skinnsidan uppåt och lägg på ett lock i fem minuter så de blir varma igen. Servera gärna med riven parmesan till…och som sagt – oliver och kapris!

Krämig pasta med lax

Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 600-700 g laxfilé, gärna med skinn
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 påse bladspenat, ca 65 g
  • ca 1 dl vitt vin
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g Philadelphiaost
  • 1.5 dl grädde
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • drygt 1 tsk fisksås
  • 1 msk honung
  • svartpeppar och parmesan
  • pasta till 4 personer

Instruktioner

  • Sätt på pastavattnet och koka pastan enligt förpackningen.
    Skär laxen i lagom portionsbitar. Stek med skinnsidan nedåt i lite olja, gärna oljan som tomaterna ligger i.
    Hacka lök och vitlök. Ta upp laxen när skinnet är frasigt och lägg åt sidan en stund. Stek lök och vitlök i samma panna. Tillsätt spenaten och rör tills den "lägger" sig. Häll på vinet och koka upp. Tillsätt övriga ingredienser och låt småkoka 2-3 minuter.
    Häll av vattnet från pastan (spara lite vatten) och vänd ner i såsen. Tillsätt pastavatten om du tycker att det behövs, beroende på hur mycket pasta du har. Blanda och lägg på laxen med skinnsisdan uppåt. Lägg på ett lock och stäng av plattan, låt stå ca fem minuter.
    Servera gärna med kapris, oliver och parmesan.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.