Kyckling kan varieras i så många olika varianter. Min favoritdel är nog lårfilén. Den blir alltid saftig. Jag brukar försöka marinera den lite längre tid så att smakerna verkligen går in, gärna över natten men minst en timme. Här gjorde jag en kylrensning i grönsakslådan vilket resulterade i en kålrabbisallad till och lite kastanjechampinjoner och sockerärtor till kycklingen.
I salladen är det en liten kålrabbi, en rejäl näve sockerärtor och en liten rödlök som strimlats. Jag brukar även ha äpple och morötter i men tyvärr är övervägande del av familjen allergisk mot dessa. Häll över en dressing av en liten vitlöksklyfta och en halv röd chili som hackats och mortlats. Häll på några droppar sesamolja, en msk fisksås, två msk ljus soja och saften av en pressad citron eller två lime. Blanda runt. Mynta är supergott att grovhacka och blanda i.
Gochujangkyckling
Ingredienser
- 900 g kycklinglårfilé
- 2 hackade eller pressade vitlöksklyftor
- 1 msk sesamolja
- 1 msk fisksås
- 0.5 dl gochujang chilisås
- 0.5 dl ljus soja
- svart- och vitpeppar från kvarn
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser utom kycklingen i t ex en ziplockpåse. Lägg i kycklingen och se till att marinaden fördelar sig över alla kycklingbitar. Lägg in i kylen minst en timme men gärna över natt. Stek filéerna i lite olja. Gärna några i taget så du får fin yta på alla filéer. Ta ur filéerna och häll resterande marinad i stekpannan tillsammans med en halv deciliter vatten. Vispa ur botten så smakerna släpper och lägg tillbaka kycklingen i såsen. Sänk värmen och låt puttra under lock ca 5 minuter. Servera med ris.
- Till detta är det gott att steka svamp, strimlade sockerärtor, vitlök och lök. Lägg gärna ner detta i såsen tillsammans med kycklingen.