Italienskt här hemma. Det går alltid hem. Jag började med att göra en tomatsås: lök och vitlök stektes i olivolja. På med en dl rött vin och när det kokat upp tillsattes en burk finkrossade tomater, vatten, torkad basilika och oregano och en köttbuljongtärning. Det fick ett uppkok innan jag sänkte värmen så det småputtrade. Jag blandade sedan nötfärs med ströbröd, grädde, ägg, parmesan, salt och peppar. Detta rullades till stora köttbullar, det går lika bra med små om man orkar – det gjorde inte jag?. Dessa stektes runtom i lite olja innan de hamnade i tomatsåsen. Sänk till låg värme och lägg på ett lock. Koka under tiden pasta.
Polpette al sugo
Blanda gärna i hackad persilja eller basilika i köttbullarna.
Portioner: 6 port
Ingredienser
Tomatsås
- 1 lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1 dl rött vin
- 1 burk finkrossade tomater
- 1 msk torkad basilika
- 1 msk torkad oregano
- 1 köttbuljongtärning
Köttbullar
- 1 dl ströbröd
- 0.75 dl grädde eller mjölk
- 2 ägg
- 800 g nötfärs
- 1.5-2 dl riven parmesan
- salt och peppar
- pasta för sex personer
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja. Häll på vinet och koka upp. Häll på de krossade tomaterna, fyll burken sedan till hälften med vatten och tillsätt även det. Häll i kryddorna och buljongtärningen. Låt koka upp och sänk sedan till medelvärme. Smaka av med peppar ev salt.Blanda ströbröd, grädde/mjölk och ägg. Låt svälla en stund. Blanda i nötfärsen, parmesan och ordentligt med peppar och lite salt. Smaka gärna av genom att steka en liten klick (rå köttfärs bör inte ätas om man inte malt den själv). Rulla bollar av köttfärssmeten och stek i rikligt med olivolja. Se till att få färg runt om. Lägg över bollarna i tomatsåsen och sänk till låg värme. Lägg på ett lock och koka pastan.