Häromdagen gjorde jag Dan dan noodles. Jag surfade runt lite och kollade olika recept och fastnade för ett av Seonkyoung longest, alltid såååå mycket gott! Modiefierade dock lite under tillagningen. Blir lite som en asiatisk version på köttfärssås och spaghetti. Jag köpte färska äggnuddlar som var så goda till denna rätt. Vi har turen att ha en välsorterad asiatisk butik här i Örebro – New china trading.
Dan Dan noodles eller Dan Dan Mian på kinesiska är en street food-rätt från provinsen Sichuan. För länge sedan bar försäljarna runt på sin mat med hjälp av en bärstångspinne där de sedan hängde två stora korgar med maten på var sin ende. Pinnen kallas Dan Dan. En vanlig syn om man varit på stranden i sydostasien… Det är ganska många ingredienser i denna rätt men det är så värt att göra den – så god! Jag glömde dock jordnötterna!! Det var gott ändå men crunchet hade varit pricken över det berömda i:et!
Rätten görs för det mesta med fläskfärs men kycklingfärs går bra det med. Och självklart kan du göra med vegofärs.
Jag glömde köpa zha cai som är inlagda senapsstjälkar. Man kan ta avsköljd kimchi i stället… Hade böngroddar hemma som jag blev så sugen på. De är supergoda att marinera en stund i lite soja och någon droppe sesamolja. Funkar till de flesta asiatiska rätter som en side dish.
Man får rätten som bilden ovan och i botten på skålen väntar en härligt het sås och när du blandar – det är då magin börjar!
Fantastiskt gott! Chilioljan har jag alltid hemma i kylen och jag gör alltid egen då det inte är några krångligheter alls, bara en massa ingredienser. Du hittar recept HÄR. Toppa gärna med lite extra av denna och gör som sagt inte som jag och glöm jordnötterna!
Till asiatiskt med lite hetta gillar mest öl. Drack en alkoholfri Kronenburg 1664 till detta och det var en perfect match. Finns även med alkohol och är en av mina favoritöl. Vill man dricka vin till är det bra att ta ett vin med lite restsötma för att möta upp hettan. Riesling är väl det man mest tänker på du kan även testa en Gewurztraminer från Alsace signerad Gustav Lorentz, nr 5422, 115:-
Nyanserad, blommig, kryddig smak med liten sötma, inslag av gula päron, rosor, honung, litchi och mandarin. Serveras vid 8-10°C till rätter av ljust kött, gärna med asiatiska inslag eller som sällskapsdryck.
Dan Dan Noodles
Ingredienser
- 500 g fläskfärs (kycklingfärs funkar det med)
- 3 vitlöksklyftor
- 1 tsk riven ingefära
- 3 msk soja
- 1 msk shaoxingvin, sherry eller risvinäger
- ca 30 ml Zha cai eller avsköljd kimchi, hackad
- en nypa svartpeppar
- olja att steka i
Sås
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk kinesisk sesampasta (jordnötssmör med några droppar sesamolja om du inte får tag i)
- 1.5 msk mörk soja, typ Mrs Cheng's
- 0.5-1 dl chiliolja med chilisediment
- 1-3 tsk sichuanpeppar
- 0.5 msk socker
Övrigt
- 400 g äggnudlar, gärna färska
- choy sum eller pak choi
- salladskål eller kinseisk gräslök, hackad
- jordnötter
- ca3 dl kycklingbuljong
Instruktioner
- Blanda alla ingredienser till färsen utom zha cai. Låt marinera medan du blandar ihop såsen.Stek färsen i lite olja. Rör ordentligt under tiden du steker så att färsen separeras ordentligt. När färsen börjar få färg tillsätter du zha cai.Koka nudlarna efter anvisning på paketet. Ta upp nudlarna och lägg i choy sum i 30 sekunder och häll sedan av vattnet. Värm kycklingbuljongen.Häll sås i botten på en skål eller djup tallrik. Lägg dit nudlar, choy sum och lägg färs på toppen. Toppa med jordnötter och salladslök.Häll buljongen lite runt om nudlarna precis före servering.Blanda och NJUT!