Igår blev det rabarberpannacotta till efterrätt. Pannacotta är ju enkelt och så smidigt att förbereda.
Ingefära passar ju bra till rabarber i mitt tycke och jag brukar smula ingefärskakor över. Kardemummakakor är också gott. Igår när jag skulle baka spred jag ut smeten i smulor över plåten i stället. Hade dock lite svårt att låta bli smeten! Kakorna smakar ganska likt Bragokex med lite ingefärstouch.
Det doftar så gott när man kokar rabarber!
Försvinnande god kakdeg…
Bryt isär de bitar som flyter ihop. Toppa pannacottan med kaksmulorna och en jordgubbe.
Rabarberpannacotta
Byt med fördel ut 100 g av rabarbern mot jordgubbar.
Portioner: 6 portioner
Ingredienser
- 300 g rabarber i tunna skivor
- 1 dl strösocker
- 2 dl vatten
- en knivsudd vaniljpulver
- 4 gelatinblad
- 2 dl grädde
- 0.5 dl grekisk yoghurt
Instruktioner
- Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.Koka upp vatten och socker och lägg i rabarberna. Låt koka tills rabarbern blir mjuk, ca 5 minuter. Ta upp en dryg dl av rabarbern och lägg åt sidan. Mixa resterande rabarber och tillsätt grädden. Koka upp och dra från plattan. Krama ur gelatinbladen och blanda ned i den heta smeten. Rör till sist i yoghurten när det svalnat lite.Häll upp i portionsglas och ställ in i kylen minst 4 h.Skeda upp lite av rabarberkompotten uppepå och lägg gärna dit jordgubbar.
Ingefärssmul
Kan göras som klassiska kolakakor eller smula ut degen över plåten och använd som topping på t ex glass eller pannacotta. Räcker till många desserter om det råkar bli något över...
Ingredienser
- 150 g smör
- 1.5 dl ljust muscavadosocker
- 3 msk ljus sirap
- 4.5 dl vetemjöl
- 0.75 tsk bikarbonat
- en knivsudd vaniljsocker
- 1.5 tsk malen ingefära
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.Mixa ihop alla ingredienser så att de precis går ihop.Sprid ut över bakplåtspappersklädd plåt.Ställ in i ugnen och grädda tills gyllenbrunt, ca 12-15 minuter.