Kladdkakemuffins med vit chokladfrosting och jordnötsbräck

Inte så många desserter eller bak på denna blogg. Inte för att jag inte gillar dem men mest för att jag försöker låta bli dem! I helgen gjorde jag dock dessa muffins till dessert och tänkte dela med mig av det goda här…

Det är kladdkakemuffins med vit chokladfrosting och jordnötsbräck, som jag höll på att glömma mitt i alltihop men som tur var kom jag på det när jag satte mig vid bordet.

Drinken som serverades till stod gästen för som jag skrev om i förra inlägget. Supergod kaffedrink! Om du undrar över den lilla blomman så är det oreganoblommor. Så fina tycker jag.

Kladdkakemuffins med vit chokladfrosting och jordnötsbräck

Kladdkakemuffins är recept från ICA och jordnötsbräcket är från Johanna Westman.
Portioner: 12 st
Författare: Jojo

Ingredienser

Kladdkakemuffins

  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 1 krm salt
  • 100 g smör

Vit chokladfrosting

  • 75 g smält smör
  • 100 g hackad vit choklad
  • 200 g Philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk citronjos

Jordnötsbräck

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 msk smör
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 4 dl jordnötter, grovhackade

Instruktioner

  • Muffins:
    Sätt ugnen på 225°C.
    Smält smöret.
    Rör ihop ägg och socker - vispa ej.
    Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner det i äggblandningen.
    Rör ner det smälta smöret.
    Klicka ner smeten i muffinsformar.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 8-10 minuter.
    Låt svalna.
    Chokladfrosting:
    Smält smöret och rör i den hackade vita chokladen. Rör tills det smält. Låt svalna.
    Vispa ihop Philadelphiaosten, florsockret och citronjosen så att det precis blir slätt och rör sedan o chokladsmeten. Häll upp i en spritspåse och lägg i kylen ca 1 h så att smeten blir lättare att spritsa. Blir den för hård är det bara att mjuka upp den genom att klämma försiktigt tills du får en lagom konsistens att spritsa.
    Jordnötsbräck:
    Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då.
    Bräcken är klar när termometern visar 145–150 grader eller när smeten håller ett kultest. Droppa lite smet i iskallt vatten, den ska gå att rulla till en fast, hård kula. Det tar cirka 20 minuter.
    Rör ner nötter, smör och bakpulver i smeten. Häll ut den på ett bakplåtspapper, lägg på ett bakplåtspapper och kavla ut smeten och låt den sen svalna helt. Vill du ha raka kanter kan du skära innan bräcket stelnat.
    Dela flaket i lagom stora bitar med en vass kniv eller bryt i bitar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.