Nattjästa frallor

Att sätta en deg på kvällen för att sedan skyffla in lite frallor i ugnen och äta på morgonen känns så lyxigt! Jag brukar låta degen jäsa som vanligt i rumstemperatur för att sedan baka ut frallor och lägga på plåt, plasta över och sedan ställa in i ugnen över natten. Den här gången bakade jag aldrig ut frallorna utan jag ställde in bunken med degen i kylen. På morgonen tog jag ut bunken, stjälpte upp på mjölat bord och snabbt skar upp frallor och la på plåten.

I och med att degen är kall tar det lite längre tid att grädda dem. Har man ett vetemjöl som är vitt ser man enklare på frallan när den är klar – den ska va gyllenbrun. Detta vetemjöl trodde jag skulle vara vitt men det var det inte, hehe… Jag köpte det på Matresan i Örebro län som anordnades för ett par veckor sedan.

Är man osäker kan man köra i en termometer och se till att brödet kommit upp i minst 96 grader i alla fall.

Nattjästa frallor

Portioner: 12 st

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl rumstempererat vatten
  • en dryg tsk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • ca 11 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Smula jästen och lös upp den i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och kör i köksmaskin minst 5 minuter, gärna tio.
    Täck bunken med plast och ställ in i kylen över natten.
    Sätt ugnen på 250 grader och stjälp upp degen på mjölat bord. Skär i 12 bitar och lägg upp på bakplåtspappersklädd plåt. Ställ in i ugnen och grädda tills bröden är gyllenbruna. (Mät innertemperaturen om du är osäker, minst 96 gr, eller lyft på en fralla och känn att den inte känns tung).

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.