Kale dukkah

Kale Dukkah…vad är det frågar kanske många. JAg hade själv inte hört talas om dukkah för några år sedan. Det var en kompis till mig som varit på restaurangen Pom och Flora i Stockholm och hade ätit den på just äggröra som tipsade mig. Jag gör den i omgångar och nästan föräter mig på den. Dukkah kommer ursprungligen från Egypten och strös på ris, sallader, fisk, kött, avokadomacka…listan blir lång. En universalblandning med andra ord. Den görs på rostade nötter och sesamfrön tillsammans med kryddor. Kollar man på nätet ser det ut som om grundreceptet oftast innehåller spiskummin och korianderfrön så jag skriver ned ett sådant recept här. Första gången jag gjorde dukkah följde jag recept men numera kör jag lite på vad jag har hemma. Kombinationen med harissa är riktigt bra. T ex att hetta upp lite olja och harissa i en stekpanna och snabb vända urkärnade kalamataoliver i och till sist strö över dukkah. Jättegott!

Jag mixar allt i mixertillsatsen på min mixerstav. Denna gång med grönkålschips i – det är då det bli en kale dukkah så klart. Det får gärna vara mer än jag har här men hade inte så mycket grönkål kvar så det fick duga.

Jag tycker det är riktigt gott med dukkahn på äggröra, precis som hos Pom och Flora. Om jag äter det till frukost står jag mig till middag. Men det är jag det. Jag är egentligen igen frukostmänniska utan hoppar gärna över och då passar det ju bra med periodisk fasta eller 16:8 vilket innebär att att man fastar 16 timmar och har ett ätfönster på 8 timmar. Perfekt att äta lunch och så middag före 20.00 med andra ord. Det passar mig perfekt. För det mesta kör jag dock 24-timmarsfasta två dagar i veckan. Då dricker jag bara vatten och kaffe och äter sedan som vanligt på kvällen. Tycker att jag mår bättre i mina leder när jag gör detta. Det kanske bara är inbillning men då får det vara så eftersom det funkar!

Här har du en annan goding som jag just satt i mig till lunch. Riven rödkål (använd osthyvel!). Ringla över lite olivolja och Maggisoja. Filéa en blodapelsin. Pressa ur saften som finns kvar i resterna efter att du filéat över rödkålen. Strö över lite dukkah och placera ut blodapelsinfiléerna. Toppa med lite koriander om du gillar.

Galet vackra färger och man äter ju med ögat! 😉

Dukkah

Författare: Universalt

Ingredienser

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl mandlar
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 tsk malen koriander, eller 1 msk helfrön som du mortlar
  • 1 msk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk färskmalen svartpeppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Rosta nötter och mandlar på en plåt 10-15 minuter. Tillsätt sesamfrön i 5-10 minuter samt koriander och spiskummin i 3-5 minuter.
  • Låt allt svalna.
  • Kör allt i en matberedare eller mixertillsatsen till din stavmixer, alternativt hacka och mortla för hand.
  • Blanda allt i en skål och smaka av med salt och peppar.
  • Förvara gärna kryddblandningen i kylen, så att fettet i nötterna inte härsknar.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.