Hösten är här! För en soppälskare som jag är det ju tiden när en soppa passar när som. Inte om du frågar en av sönerna dock, han gillar bara tomatsoppa. Men han lär sig väl. Minnet av min första introduktion med trattkantarellsoppa går låååångt tillbaka i tiden. Vi har alltid plockat gula kantareller i min familj när jag var liten, trattisarna lades till i svampplockningen under tonåren. Dessa hamnade mest i en svampstuvning eller grytor. Soppa åt jag första gången hemma hos en kompis. Vi brukade ses för att äta kvällsmat hos varandra då och då och soppan minns jag nog allra mest! Lök, svamp, mörk oxbuljong och grädde och lite peppar så klart. That’s it! Själv har jag experimenterat fram och tillbaka med denna soppa genom åren. Det brukar sluta med att denna alltid blir bäst. Jag brukar inte reda den men om man vill ha en tjockare soppa kan man göra det. Pricken över i:et är sherry.
Till soppan åt vi klämmackor ned mjukost från Fjällbrynt – lagrad Storsjö. Jag toppade även soppan med salsicciacrisp, dvs innanmätet i färsk salsiccia som stektes knaprigt.
Trattkantarellsoppa
Ingredienser
- 1-1.5 liter trattkantareller, eller två stora nävar torkade
- 2 schalottenlökar
- 7 dl vatten
- 1-1.5 dl torrt vitt vin
- 2-2.5 dl grädde
- 0.25-0.5 dl sherry
- 2 tärningar mörk oxbuljong
- svartpeppar
- smör till stekning
Instruktioner
- Hacka löken och stek i en klick smör. Grovhacka färsk svamp och stek till vätskan som bildas har kokat in igen. Häll i övriga ingredienser och låt småkoka en stund. Smaka av med svartpeppar. Används torkad svamp tillsätts den sist. Smula ner den i soppan och låt småkoka så att den drar åt sig vätska tillräckligt.Vill man ha en tjockare soppa kan man givetvis reda.