Linspasta

Meat free monday igår och jag försöker att hålla den vegetarisk så gott det går, åtminstone köttfri. Igår gjorde jag en pasta med röda linser som blev riktigt god så du ska få receptet på den.

Jag hade ett paket picconlinotomater i kylen, jag vet tomater ska inte stå i kylen men det var tur denna gång att de hamnat där för annars hade de nog blivit dåliga 😉 På med olivolja, flingsalt och svartpeppar och så in i ugnen, 150 grader i ca 25-30 minuter.

Under tiden de blev klara gjorde hackade jag lök och vitlök som sedan stektes i olja innan tomatpuré fick rosta med en stund. I med en skvätt vitt vin (har alltid en box i kylen så att man kan skvätta i när man tycker att det behövs lite syra i en maträtt) och låt alkoholen ånga av innan du tillsätter torkade röda linser, grönsaksbuljong och Peppriga Pia från Änga Gård. En riktigt god kryddblandning som jag gillar jättemycket. Ersätt med torkad eller färsk persilja, basilika, lökpulver och chiliflakes. Detta får sedan puttra ca 20 minuter, så sätt på pastavatten och koka valfri pasta.

Vänd i den kokta pastan i linsgrytan och fyll på med lite pasta vatten om du tycker att den är för tjock. Toppa med tomaterna och riv över rejält med parmesan eller pecorino.

Linspasta

Portioner: 3 port
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 200 g piccolinitomater på kvist
  • 150 g okokt spaghetti
  • 1 stor bananschalottenlök
  • 2-3 salladslökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.75 dl torrt vitt vin
  • 120 g torkade röda linser
  • 4.5 dl grönsaksbuljong
  • 2 msk Peppriga Pia från Änga gård
  • salt och peppar
  • riven parmesan eller pecorino

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 150 grader.
    Lägg tomaterna i en form och häll över lite olivolja , flingsalt och peppar. Ställ in i ugnen i ca 25-30 minuter.
    Hacka lökarna och stek i lite olja. Hacka vitlöken och tillsätt när löken börjar bli glansig och har fått färg.
    Tillsätt tomatpuré och låt rosta med en stund innan du tillsätter vinet. Låt koka upp och låt alkoholen ånga av.
    Tillsätt linserna, buljongen och Peppriga Pia. Låt sjuda i ca 20 minuter. Fyll ev på med lite mer buljong om det skulle koka torrt.
    Koka under tiden pastan.
    Tillsätt den kokta pastan. Tillsätt ev lite pastavatten om linserna blir för torra.
    Toppa med tomaterna och riv över ost.

 

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.