Risotto med räkor och brynt smör

Onsdag aka lillördag! Brukar du äta något med det lilla extra eller är det som vilken vardag som helst? Här blir det både och. Ibland något extra, ibland Mamma Scans…som förvisso räknas till det lilla extra bland gossarna i detta hus, haha! En och en annan risotto brukar det dock kunna bli en onsdag eller någon fiskrätt. Men ni som känner mig vet att jag har svårt att hålla mig till det jag planerat – är en mycket impulsiv matlagerska som för det mesta öppnar kylen och kollar in utbudet och gör något av det som finns där eller gör en djupdykning i frysen med för den delen. Här behöver man ju dock ligga steget före om det ska hinna tina…Det händer också mer regel än undantag att det jag tänkt göra till middag av tänkt råvara runt lunch inte alls hamnar på tallriken i den tänkta versionen utan den har ändrat karaktär både en och två gånger! Marcus Aujalay i efter stängning skulle hinna tjata hål i huvudet på mig: ”Bestäm dig!” Jaja, slutresultatet brukar för det mesta bli bra ändå och jag älskar att vrida och vända lite på det så det går ingen nöd på mig…

En risotto är min ”go-to-rätt” när jag egentligen inte har någon lust att laga något. Den är så enkel att bara stå en stund och röra och röra och så på slutet tillsätta det man vill ha som tillbehör. Framför allt är det gott med en god köttbit till. I lördags hittade jag ett gäng skalade räkor i frysen från något skaldjursplatåtillfälle när magen stod i sjutton hörn och vi inte fick ned en endaste lite räkstjärt till! Testade då att skala dem som blev över och frysa in och så här funkade de riktigt bra. Jag la i dem halvtinade precis på slutet.

En risotto ska helst in i  munnen på en gång – inte hålla på att fotograferas då den hinner suga in alldeles för mycket av vätskan! Vid detta tillfälle hällde jag dock på lite brynt smör som extra krämighet och det blir ju så magiskt gott! Behövs inte mycket alls för att höja smakerna till himmelska höjder. Så har du inte provat att göra en risotto för att du är rädd att misslyckas – gör det pronto! Det är inte så svårt egentligen. Det gäller att inte låta sista skvätten buljong att koka in för mycket bara…det kan vara svårt nog dock. Men övning ger färdighet…

Lägger in ett väl beprövat recept nedan. Det toppar alltid statistiken på bloggen, oavsett om det är vardag eller helg! Inlägget ser du HÄR. Du kan också prova att skriva risotto i sökrutan så får du upp fler förslag. Jag lade just till en kategori med risotto, ska försöka hitta alla inlägg jag lagt upp med risotto så hittar du dem i en och samma kategori.

Vill du dricka vin till föreslår jag en Chardonnay eller varför inte Chablis?

Risotto

Förberedelser5 minuter
Tillagningstid25 minuter
Total tid30 minuter
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 scharlottenlök
  • 1 liten riven vitlöksklyfta
  • 3 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 9-10 dl buljong här kalvbuljong
  • 2 dl parmesan
  • En touch av citronzest anv ekologisk om du ska äta skal
  • Några klickar smör och svartpeppar

Instruktioner

  • Stek lök och vitlök i lite olja utan att få färg. I med riset och rör ett par minuter. Häll på vinet och låt det koka in, förångas. Häll på ca 3 dl buljong (se till att den är varm hela tiden). Rör om och låt detta koka in. Fyll sedan på med buljong lite i taget och rör då och då. När riset är precis kokt blanda ner parmesan och citronzest. Smaka av med svartpeppar. Toppa gärna med några droppar tryffelolja.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.