Som Taminspirerad glasnudelsallad med urbenat grillat kycklinglår

Men heeeej bloggen!! Fett längesen! Jag har verkligen varit tvungen att dra ned på något då jag inte mått så bra. Det är kämpigt stundtals att leva med ME – det syns inte på mig och jag funkar för stunden och kan göra saker men får betala dagar efteråt, speciellt om jag inte får tid till både förebyggande och återhämtande vila. Det suger när man då har ett huvud som sprudlar av kreativa idéer, framför allt recept som vill lagas! Det får bli en bråkdel men jag önskar att jag kunde leverera alla idéer här som dyker upp i mitt huvud…

Sitter just nu och är grymt sugen på en fräsch glasnudelsallad á la Som tam. Det tycker jag man kan äta året runt faktiskt. Speciellt med något grillat till (du ställer väl inte undan grillen under höst/vinter??). Denna gång urbenat kycklinglår, köper färdigurbenat för det mesta. Bäst blir det tycker jag om kycklingen får ligga i marinad under ett dygn. Denna gång blandades kallpressad rapsolja, Golden mountain seasoning sauce och fermenterad vitlök (jag hade fått en burk svart fermenterad vitlök i gåva men såg att man kan fermentera själv i honung) Grilla sedan antingen ute eller i airfryern eller i ugn.

Vad som gjorde denna glasnudelsallad åt Som tam-hållet var att jag hade strimlad grön papaya i salladen. Den finns i välsorterade mataffärer… och så dressingen så klart! Glasnudlar kokas och sköljs sedan i kallt vatten. Sen låter jag grön sparris i bitar och strimlad morot ligga ett par minuter i kokvattnet. Dressing görs genom att mortla vitlök, grön chili, palmsocker, räkpasta, fisksås, hackade jordnötter och pressad lime. Strimla sedan ett par salladslökar och mycket myntablad. Blanda alla ingredienser till nudelsalladen och toppa med jordnötter och koriander.

Som tam-dressingen gjorde jag enligt nedan recept, på ett ungefär. Jag brukar mest höfta när jag lagar mat, smakar av allteftersom för att få det till den smak jag är ute efter. Då blir det ju som JAG tänkt i alla fall 😉 Den här dressingen passar till alla sallader som du vill sätta en fräsch asiatisk touch på. En Som tam-sallad är för det mesta rätt spicy men det bästa med att laga maten själv är ju att man själv kan bestämma hur spicy man vill ha den! Välj chili, och framförallt hur mycket utefter hur stark du vill ha den. Mina smaklökar klar tyvärr inte av för starkt vilket jag tycker är jättetråkigt då jag verklig gillar hetta i maten. På senare år har det blivit värre tycker jag, borde det inte vara tvärtom – att man vänjer sig??

Ska försöka lägga upp lite av mina lagade rätter framöver. Du hittar en del på mitt instagram-konto. Klicka på instagramsymbolen som finns här på bloggen…

Som tam-dressing

Detta är ett ganska klassisk Som tam-recept. Bestäm lite själv hur stark, syrlig, salt, söt du vill ha den genom att justera de ingredienserna. Det som gör denna dressing så god är just denna blandning av smaker! Enjoy! Mängden dressing räcker ungefär till en sallad för tre-fyra personer.

Ingredienser

  • 2 klyftor vitlök
  • 1-4 chili
  • 2-3 msk jordnötter
  • 0.5-1 tsk räkpasta
  • 1-2 msk palmsocker
  • 2 limefrukter saften
  • 1-2 msk fisksås

Instruktioner

  • Mortla vitlök, chili och jordnötter. Tillsätt räkpastan. I Thailand använder man ofta torkade räkor men denna gång hade jag räkpasta som jag tyckte funkade bra den med. Har du varken eller - ta lite mer av fisksåsen. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av.
    Börja med en chili om du är osäker på hur stark du vill ha den. Glöm inte att smaka på chilin först - är den jättestark vet du redan innan att du behöver ha koll. Tänk på att hettan också kommer fram mer efter en stund, så det kan vara bra att starta dressingen i god tid så att den får dra lite.

 

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.