Som tam-dressing
Detta är ett ganska klassisk Som tam-recept. Bestäm lite själv hur stark, syrlig, salt, söt du vill ha den genom att justera de ingredienserna. Det som gör denna dressing så god är just denna blandning av smaker! Enjoy! Mängden dressing räcker ungefär till en sallad för tre-fyra personer.
- 2 klyftor vitlök
- 1-4 chili
- 2-3 msk jordnötter
- 0.5-1 tsk räkpasta
- 1-2 msk palmsocker
- 2 limefrukter saften
- 1-2 msk fisksås
Mortla vitlök, chili och jordnötter. Tillsätt räkpastan. I Thailand använder man ofta torkade räkor men denna gång hade jag räkpasta som jag tyckte funkade bra den med. Har du varken eller - ta lite mer av fisksåsen. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av.Börja med en chili om du är osäker på hur stark du vill ha den. Glöm inte att smaka på chilin först - är den jättestark vet du redan innan att du behöver ha koll. Tänk på att hettan också kommer fram mer efter en stund, så det kan vara bra att starta dressingen i god tid så att den får dra lite.