Blev så grymt sugen på Pad thai igår när jag marinerade kyckling. Hade tänkt göra kycklingsallad men ändrade mig i sista sekund…som vanligt! Skulle hämta sonen på konfirmation så passade på att köpa böngroddar. Tycker det alltid blir så mycket godare med böngroddar. Den här gången tillsammans med vitlök, lök och ostronskivling – svampkungen! Svamp och lök bryntes innan jag gjorde ett litet hål för ägg och sedan gick nudlar, böngroddar och sås i. Kycklingen grillades och blandades inte i utan serverades till.
Allt toppades med koriander, lime, chili och torrostade jordnötter. Yummi!
Pad thai med ostronskivling
Ingredienser
- 150-200 g risnudlar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 lök
- 100-150 g ostronskivling
- 3 msk tamarindpasta
- 2 msk palmsocker (eller annat, t ex kokossocker)
- 2.5 msk fisksås
- 3 msk neutral olja
- 2-3 ägg
- 150 g böngroddar
- peppar och ev salt
Topping o tillbehör
- koriander, lime, chili och jordnötter
- 4 kycklingfiléer
- 1 dl pokésås (Kikkoman)
- 0,25 dl gochujangsås
Instruktioner
- Dela kycklingfiléerna på längden. Marinera i pokésås o gochujangsås i minst en halvtimme, gärna längre. Grilla eller stek kycklingen i lite olja.
- Blötlägg nudlarna enligt förpackningens anvisning. Blanda tamarindpasta, socker och olja. Strimla löken. Skiva vitlöken. Dra isär svampen i lagom stora bitar. Stek lök och svamp i lite olja. När de får färg - peta ut dem lite åt kanterna och gör ett hål i mitten. Fyll på lite olja och knäck i äggen. När de precis börjar stelna rör du försiktigt och till sist blandar ihop med resten i stekpannan. Tillsätt böngroddarna. Sila av nudlarna och tillsätt dem tillsammans med såsen. Peppra och smaka av om mer salt behövs.
- Dela lime i klyftor och grovhacka jordnötter. Skär eller hacka chili. Lägg upp nudlarna och lägg kycklingen uppepå och toppa med lime, jordnötter, chili och koriander. Glöm inte att pressa lime över nudlarna.