Köttfärssås och spaghetti

Köttfärssås och spaghetti…en rätt som kan bli ganska olika från gång till gång. Har man bråttom eller hinner man långkoka? Ska det vara grädde i eller inte? Köttfärssås hos mig är oftast en variant av kylskåpsrens. Jag passar på att göra slut på slattar och att rensa lite i grönsakslådan. Har du aldrig gjort egen köttfärssås kan du få en enkel variant här.

Vid just detta tillfälle blev det ju som synes inga spaggar till – det hade önskats makaroner så då fixar ju mamma det så klart!

I receptet står det grädde men man kan använda crème fraiche, smetana, kvarg, färskost eller vad man nu önskar. Gärna smaksatta varianter för en extra touch. Något jag nästan alltid stoppar i är en buljongtärning och då nästan uteslutande mörk oxbuljong. Jag tycker att köttfärssåsen får så god smak av den. Så var inte rädd att mixtra lite med denna rätt, det blir sällan oätligt!

Köttfärssås

Förberedelser10 minuter
Tillagningstid20 minuter
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • pasta för fyra personer
  • 400-500 g valfri köttfärs
  • 1 lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 dl vin eller 2-3 msk balsamvinäger
  • 1 burk finkrossade tomater, ca 400 g
  • 1.5-2 dl grädde
  • 1 mörk oxbuljongtärning
  • peppar

Instruktioner

  • Hacka löken och vitlöken. Börja med att steka dessa i lite olja eller smör. När de börjar få färg tillsätts köttfärsen. Har du en mindre panna kan du steka lite åt gången så att köttfärsen inte blir kokt i stället för stekt. Gör plats på botten och tillsätt tomatpurén och rosta den lite innan du blandar med köttfärsen. Tillsätt vinet och låt koka upp. Tillsätt resterande ingredienser och låt smakerna koka in lite. Smaka av med peppar och chili, t ex Srirascha om du vill ha lite sting. Servera med pastan och en hög riven parmesan eller pecorino. Ringla gärna över lite extra olivolja av god kvalitet.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.