Igår blev det köttbullar i tomatsås här hemma. Uppskattas av alla så det är tacksamt att laga. Och som vanligt blir jag lyrisk när jag steker lök…det luktar ju så magiskt gott!
Stek inte på för hög värme så att vitlöken bränns och här är det en smakfråga om man vill ha löken lite brynt eller bara mjuk så att den råa smaken försvinner. Jag gör oftast någonstans mittemellan.
En stunds meditation i mina ögon – blanda och rulla lite bollar och samtidigt titta på någon serie…igår blev det The Good Doctor.
Köttbullar i tomatsås
Ingredienser
Köttbullar
- 700-800 g köttfärs
- 1 gul lök
- 2-3 vitlöksklyftor
- 0.5 dl ströbröd
- 0.5 dl grädde
- 1.5-2 dl riven parmesan
- 1 ägg
- ca 3 msk hackad basilika och persilja
- ca 1 tsk salt
- peppar från kvarn
- chiliflakes
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl vin
- 1 burk finkrossade tomater
- 1 msk honung
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad persilja
- 0.5 tsk oregano
- 2-3 sardeller eller 1.5-2 msk sardellcrème
- ev en skvätt balsamvinäger
- salt och peppar
- parmesan och ströbröd att rulla köttbullarna i
Instruktioner
- Hacka lök och vitlök och stek på medelvärme till de är mjuka. Låt svalna. Blanda ströbröd och grädde och låt svälla en liten stund. Blanda i ägget, parmesan och kryddorna. Blanda till sist i köttfärsen. Rulla stora bollar av smeten och rulla dem i en blandning av ströbröd och parmesan. Blanda gärna i t ex parsillade och lite svartpeppar från kvarn i blandningen. Stek på medelvärme tills det är färg runt om. Lägg köttbullarna åt sidan. De behöver inte bli klara inuti då de ska sjuda med i tomatsåsen senare.Hacka lök och vitlök till såsen. Stek i olja utan att få färg och häll sedan på vinet och låt koka upp. Tillsätt resterande ingredienser och låt småkoka i minst tio minuter innan du lägger i köttbullarna i såsen. Sänk värmen till låg och lägg gärna på ett lock. Låt sjuda i ytterligare ca tio minuter så att köttbullarna blir helt genomstekta. Strö över lite hackad basilika och servera med pasta och sallad. Riv gärna över lite parmesan.