Cannelloni med köttfärssås och ostsås som sedan gratineras i ugn blir ungefär som Lasagne. Ser lite roligare ut kanske? Köttfärssås är ju perfekt att göra när man har en massa slattar av crème fraiche, grädde, smetana, färskostar osv. Jag gjorde en rejäl laddning så det räcker till en måltid till. Lök, vitlök, köttfärs, rödvinsvinäger (eller en skvätt rött vin) krossade tomater, oregano, basilika, kalvfond och självklart grädde och du har en supergod köttfärssås. Självklart är det gott med ett långkok och en klassisk Bolognese med rotselleri och morot i och då ingen grädde men snabbvarianten går inte av för hackor en kväll när man vill ha hemlagad snabbmat.
Första halvan av laddningen köttfärssås tryckte jag ner i Cannellonirör som placerades i en gratängform. Sen gjorde jag en bechamelsås som jag rundade av med mjukost (naturell och hot jalapeño från Kavli) och en skalk parmesan.
Ostsåsen hälldes över alla pastarören och så strödde jag över riven Västerbottensost och ställde in i ugnen, 225 grader. Ta ut efter ca 20 minuter. Cannellonirören kan fyllas med precis vad du vill – spenat och ricotta som är en klassiker, varmrökt lax som blandas med någon färskost eller ricotta eller varför inte både och? Ja här sätter nog bara fantasin gränser. Man kan använda en tomatsås och hälla över och toppa med en mindre mängd ostsås eller bara dra sönder några mozzarella på toppen. Pastagratäng är verkligen så gott!
Vi åt med en enkel sallad till.