Fisk- och skaldjurstapas

Förra fredagen bjöd på lyxiga fisk- och skaldjurstapas! Jag såg två av dessa rätter för nån månad sedan i Nyhetsmorgon när Håkan Thörnström var där och lagade. Har haft det i bakhuvudet sen dess och varit så sugen på att testa så förra veckan gjorde jag slag i saken och testade både Råmarinerad skrei och Ostron med brödigt örtsmör. Han gjorde även en pilgrimsmussla i programmet men jag var så vansinnigt sugen på mandelpotatispuré så jag serverade mina pilgrimsmusslor på just det i stället.

Ser inte detta galet lyxigt ut så säg!! Uj så gott!

Pilgrimsmusslor finns ju att köpa frysta men förra veckan sprang jag på dessa i fiskdisken – det är inte alltid det händer så jag passade på att köpa med dessa lyxigheter. Jag använder en ”lilleman” när jag öppnar dem. Ta bort plastklämman och stick försiktigt in kniven mellan skalen och bänd upp så att musslan öppnar sig något. Skär sedan loss musslan genom att skära längs det platta av skalen. Öppna den helt ochta en sked och skär loss hela musslan med innanmäte och ev romsäck. Pilla försiktigt ut musslan och ta bort den lilla muskeln på ena kanten. Skölj av den och lägg på en handduk att torka. Innanmätet kan användas till att koka fond på om man vill det.

Skalen är så otroligt vackra så de passar perfekt att servera i. Diska av dem ordentligt först.

Stek snabbt i het stekpanna med både olja och smör (om du inte använder olja finns stor risk att smöret bränns). 1-2 minuter/sida och ös gärna hela tiden med smöret. Glöm inte att salta och peppra.

Jag serverade som sagt musslorna med mandelpotatispuré. De är jättegoda även på annan grönsakspuré, t ex blomkål. Häll gärna på lite av det brynta smöret.

Ostronen fick ett brödigt örtsmör som täcke som sedan brändes av på ytan med en brännare. Receptet har du nedan.

Vi åt dessa med ett grekiskt lantbröd till men som det står i receptet på Råmarinerad skrei ska det serveras med Brioche. Jag tänker att det lite fetare, äggiga brödet skulle vara perfekt till även om detta var ett fullgott substitut.

I samma program fanns somelier Maya Samuelsson och tipsade om denna Muscadet Sèvre et Maine, sur lie 2019. Nr 2275 på Systembolaget, 85:- för 75 cl.

Ungdomlig, fruktig, mycket frisk smak med inslag av päron, honungsmelon, örter och lime.

Termen sur lie betyder att vinet legat kvar på sin jästfällning hela vintern fram till buteljering i mars.

Druvsorten muscadet kallas också melon de bourgogne och härstammar, som namnet antyder, från Bourgogne. I Bourgogne ersattes den under 1500-talet av andra druvsorter, som trivdes bättre i regionens klimat. Under 1600-talet planterades den istället runt Nantes i Loiredalen vid atlantkusten. Under vintern 1709, som brukar kallas ”stora frosten”, den kallaste vintern som uppmätts i Europa, var melon de bourgogne en av få druvsorter som överlevde i vingårdarna runt Nantes.

Intogs framför bästa underhållningsprogrammet på TV – Bäst i test!

Ostron med brödigt örtsmör

Jag tyckte att örtsmöret räckte till fler än fyra ostron så jag frös in det jag inte använde till senare tillfälle.
Portioner: 4 st
Författare: Håkan Thörnström

Ingredienser

 • 10 g persilja
 • 10 g färsk körvel
 • 1 klyfta vitlök
 • 2 skivor vitt bröd
 • 1 äggula
 • 100 g smör
 • salt
 • svartpeppar

Instruktioner

 • Öppna ostronen.
 • Hacka örter och vitlök samt riv ner brödet i små bitar.
 • Blanda allt med äggulan och mjukt smör. Salta och peppra.
 • Klicka röran på ostronen och bränn av med en brännare.

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.