Galette med rabarber och jordgubbar

En galette ser lite kul ut att servera. Ungefär en vanlig pajdeg med ett ägg i som sedan kavlas ut till en rund cirkel. Sen lägger du på det du vill ha som fyllning och viker upp kanten runt om och penslar med uppvispat ägg. Ska du göra en matvariant utesluter du bara sockret. I denna hade jag till största delen rabarber men även några jordgubbar. Lite socker behövs och någon msk potatismjöl som binder ihop vätskan från rabarbern.

Nyp ihop så att det inte glipar någonstans och ställ sen in i ugnen.

Ta ut när det bubblar ordentligt bland bären och kanterna fått fin färg.

Pudra gärna över lite florsocker precis när du ska servera! Servera med grädde eller vaniljglass eller varför inte både och?!

Galette med rabarber och jordgubbar

Portioner: 6 pers

Ingredienser

Galettedeg

  • 150 g kylskåpskallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 1 ägg

Fyllning

  • 350 g rabarber
  • ca 10 jordgubbar
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 dl socker
  • 1 knivsudd vaniljpulver

Pensling

  • 1 äggula

Instruktioner

  • Kör smör, socker och vetemjöl smuligt i en matberedare.
  • Tillsätt ägget och kör snabbt ihop till en deg. Forma till en plattare boll och lägg i en plastpåse i kylen i ca 20 min.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Dra ev bort skalet på rabarbern och skär i smala bitar. Skiva jordgubbarna.
  • Blanda ihop med socker, potatismjöl och vaniljpulver.
  • Kavla ut galetten till en tunn cirkel på bakplåtspapper. Det är enklare att kavla om du har pappret på bänken och sedan flyttar över alltihop till en plåt.
  • Lägg på rabarberfyllningen i mitten men spara ca 5 cm till kanten.
  • Vik upp kanten över den yttersta fyllningen och pensla med en äggula uppvispad med lite vatten.
  • Sätt in i ugnen 20-25 minuter tills galetten är gyllene och det bubblar fint i fyllningen.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.