Julig fördrink med tilltugg

Såg en så fin bild på Pinterest på en Christmastini serverad i en julkula. Var bara tvungen att prova och det blev succé! Till drinken serverade jag en ost som också fick formen av en julkula, Brilliant Savarin med sourcreamchips, ugnsbakt brietårta med nötter, frukt och agavesirap, fröknäcke, dillknäcke och knäckestjärnor.

Drinken består av vodka, apelsinlikör, tranbärsjuice, körsbärssaft och citronsaft. I botten på ett coupeglas ligger sockrade tranbär och en grankvist. Sockrade tranbär gör du enkelt genom att värma lite socker i lite vatten, doppa tranbäret i sockerlagen och sedan rulla i strösocker. Låt stelna.

Den juliga osten är inte så julig i smaken dock. Den är gjord på Philadelphiaost, riven cheddar, brynta salviablad och bräckt prosciutto.

En brietårta med nötter och torkad frukt och honung eller agavesirap uppepå och som sedan ställs in i ugnen i ca 10 minuter, 200 grader. Försvinnande god! Den fick samsas med några crustader med Västerbottensost och Äppelmarmelad.

Färskost med brynt salvia och prosciutto

Osten kan givetvis ätas som den är, utan granatäpplekärnor. Antingen serverad ur en liten skål eller som en boll rullad i önskad kryddört.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 150 g Philapelphiaost
  • 2 dl riven cheddar
  • 10-15 salviablad
  • 2 skivor prosciutto
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 granatäpple

Instruktioner

  • Hetta upp en stekpanna. Lägg i smöret och sänk temperaturen till medeltemperatur. Lägg i salviabladen, den större mängden för mer salviasmak (den är smakrik). Stek bladen ca en minut per sida och lägg sedan upp dem på hushållspapper. Lägg i prosciutton i samma panna. Stek knaprig på båda sidor. Lägg upp på hushållspapper. Blanda philadelphiaosten och den rivna osten. Smula i salviabladen och prosciutton och blanda. Smaka av med några varv på svartpepparkvarnen. Klicka upp osten på platstfolie och rulla ihop till en boll. Ställ in i kylen minst en halvtimme, gärna längre.
    Vid servering: Ta ur kärnorna ur granatäpplet. Tryck in dem runt hela ostbollen.

Christmastini

Julig drink som med fördel serveras i glaskula. Kan även göras alkoholfri genom att utesluta alkoholen, vill man tillsätter man fruktsoda eller liknande. Självklart behöver man inte servera i julkula - det går lika bra i tillbringare. Glaset med tranbären och grankvisten ser super juliga och frostiga ut.
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2.25 dl vodka
  • 1 dl apelsinlikör, typ Cointreau
  • 1 dl tranbärsjuice (färdigblandad)
  • 1 dl körsbärssaft (färdigblandad)
  • 1 citron
  • tranbär och grankvist

Instruktioner

  • För sockrade tranbär: koka upp 0.25 dl vatten med 0.25 dl socker. Låt svalna lite och doppa sedan tranbären i sockerlagen. Rulla till sist i socker och låt stelna.
    Pressa citronen. Blanda alla ingredienser och fyll upp i glaskulor. Kyl om du inte använder kylda drycker.
    Lägg tranbär i botten på ett martini- eller coupeglas. Lägg dit en grankvist. Placera uppepå tranbären. Vid servering får gästen hälla upp drinken i glaset.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.