Lite festliga tilltugg är alltid trevligt!
Jag hade gravad lax kvar från julafton som jag direkt marinerade med soja och misopasta för att testa på friterat rispapper. De blev riktigt goda så det rekommenderar jag till t ex nyårsafton men funkar lite när man vill faktiskt. Vill man inte grava själv kan man köpa ett paket färdiggravad och så blanda ihop 1 del misopasta med 3 delar soja och marinera ett dygn. Som vanligt när man håller på att grava och fermentera behöver man tänka extra mycket på hygienen. Jag använder alltid plasthandskar och rena verktyg.
Rispappret friterar du i lite olja i botten på t ex en stekpanna. Swousch säger det så är det klart att läggas på hushållspapper en stund så att det värsta fettet sugs upp. Strö gärna över lite flingsalt direkt. Bryt i lagom stora bitar och lägg en bit lax på varje bit rispapper. Toppa med t ex koriander majonnäs och rostad vitlök. Extra fint med lite koriander också.
Kryddgravad ryggbiff på sesamkex med vitlöksfärskost från Boursin som fanns med i det kalla tillägget i senaste Smakboxen. Ingen nyhet för mig då jag anser att den är en av de godaste vitlöksfärskostarna.
Toppades med en liten bit persilja.
Sesamkexen är från Renée Voltaire och är galet goda. Måste försöka mig på att baka liknande…
Den kryddgravade ryggbiffen är en klassisker på vårt julbord – alla älskar! Så jag gör extra mycket så att det räcker ett par dagar till. Går också bra att frysa till senare tillfälle. Receptet är Niklas Ekstedts och du hittar det bl a HÄR.
Vill du ha fler tips på tilltugg till nyårsskålen hittar du ett gäng under bl a kategorin tilltugg, men även under plockmat och aptitretare.