Jordgubbsglass

Finns inget smidigare sätt att göra glass på än att blanda 5 dl grädde med en burk kondenserad mjölk. Jag brukar vispa grädden först så det blir lite luftigare. Sen kan man smaksätta precis som man vill. Här smaksatte jag med 500 gram jordgubbar, mosa eller mixa allt efter eget tycke. Blanda i glassmeten och häll upp i t ex en avlång brödform. Täck med plast och ställ in i frysen minst 6 timmar. Ta ut en stund innan så blir det lättare att få till kulor. När man har i jordgubbar blir glassen lite hårdare, kan med fördel köras i glassmaskin och sedan frysas eller så kan man röra då och då under infrysningen men det funkar alldeles utmärkt att bara låta den stå och sköta sig själv.

Här serverades glassen med lemoncurd, vispad grädde blandad med lite grekisk yoghurt, en jättejordgubbe och så lite krossade kolakaksformar! Lemoncurden gjordes med ljust muscavadosocker då jag upptäckte att det var slut på det vanliga sockret så där av den lite brunaktiga färgen.

Lemoncurd

Så god till kaka, dessert eller i tårta. Detta är en liten sats för att använda som garnering till en dessert.

Ingredienser

  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 citron
  • 40 g smör

Instruktioner

  • Pressa ut saften ur citronen i en katrull. Vill du förstärka citronsmaken kan du riva i lite zest men använd då ekologisk citron. Blanda i ägg och socker. Sjud under omrörning tills det tjocknat rejält, det tar allt från 15-30 min beroende på hur varm platta man törs ha. jag brukar va feg och rädd för att ägget ska koagulera så jag har hellre för låg värme och det tar längre tid. När krämen tjocknat, ta av från plattan och klicka i smöret lite i taget under omrörning. Ställ in i kylskåpet. Jag brukar fylla i krämen i en spritspåse om jag ska klicka ut den på desserten. Krämen tjocknar när den svalnar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.