Pad thai

Söndag…brukar kolla igenom grönsakslådan då så inget förfars. Annars är det lätt hänt att det hamnar något längst bak som hinner bli dåligt innan man upptäcker det. Det fick bli en vegetarisk variant av Pad thai. Lite grönkål, vitlök, pärllök, chili, spetspaprika, alfalfagroddar och kastanjechampinjoner stektes i het panna.

När alla grönsaker fått färg gjorde jag ett hål i mitten och knäckte i ett par ägg. Rör lite då och då och när de nästan har koagulerat blandade jag ihop allt tillsammans med tunna risnudlar (som jag kokt efter anvisning på förpackningen).

Varför jag väljer att kalla den Pad thai är för såsen som blandades i. En syrlig sås som egentligen inte ska vara så het, men det väljer man ju lite själv med valet av chili. Ta en med hetta i om du vill ha det. Min blev lite mittemellan stark. Blanda i såsen och servera med hackade jordnötter och lite extra chili och koriander. Lime blir pricken över i:et till!

Jag strimlade även lite kålrabbi för extra crunch. Den vände jag i precis på slutet.

Vegetarisk Pad thai

Vill du inte göra vegetarisk Pad thai räcker det med salladslök och böngroddar tillsammans med kyckling eller räkor.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 100 g risnudlar
  • 3 msk tamarindpasta
  • 2.5 msk fisksås
  • 2 msk palmsocker (vanligt går bra)
  • 3 msk rapsolja
  • 3-4 skivade vitlöksklyftor
  • 0.5-1 chili
  • 7-8 kastanjechampinjoner
  • 0.5 stor spetspaprika
  • en stor näve repad grönkål
  • 1 strimlad pärllök
  • 2 ägg
  • en stor näve alfalfagroddar eller valfria groddar
  • hackade jordnötter, limeklyftor, koriander

Instruktioner

  • Koka nudlarna efter förpackningsanvisningen. Häll av vattnet. Blanda tamarindpasta, fisksås och palmsocker. Skiva vitlök, lök, chili, svamp och paprika. Häll i olja i en het panna och stek svamp, lök, vitlök, chili, paprika och grönkål. Dra grönsakerna åt sidan och knäck i äggen. Rör försiktigt i äggen och när de nästan koagulerat häller du i nudlarna och groddarna och till sist häller över såsen. Blanda allt och servera med hackade jordnötter, koriander, lime och gärna extra chili.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.