Pulled chicken

När jag var och handlade sålde de ut hel kyckling pga kort datum. Så fick den för en spottstyver. Jag är inte riktig vän med att stycka och dela, även om det går bättre och bättre, så jag föredrar att tillaga den utan att hålla på med den för mycket. Vet inte vad det är men det är för mycket spädbarn över dem, haha. Så igår la jag helt enkelt kycklingen i en form med klyftad gul lök, några lökbitar hamnade inne i kycklingen tillsammans med ett gäng krossade vitlöksklyftor. Sen hällde jag barbequesås över hela kycklingen tillsammans med sweet chilisås och lite svartpeppar. Täckte formen med folie och ställde in i ugnen i 175 grader i 2 timmar.

Barbequesåsen jag använde är samma som jag gör till Fooled pork, en vegetarisk variant av Pulled pork efter recept av Gustav Johansson, Jävligt gott.

Efter 2 timmar i ugnen faller nästan kycklingen isär av sig själv! Plocka bort skinn och skrov och lökbitarna om du inte vill ha dem kvar.

Dra isär köttet med två gafflar och blanda med all sås som ligger i botten. Det kan verka mycket men det går åt.

Man kan använda vilken barbequesås man vill. Det är den som sätter smaken på rätten så välj någon du gillar eller gör egen efter receptet ovan, klicka på Folled pork så hamnar du på rätt sida. Barbequesåsen håller hur länge som helst om du förvarar i en lufttät flaska, typ en med skruvkork där det sitter en liten ”silikonläpp” som dropp- och förslutningsstopp. Jag har några urdiskade sådana som jag använder till överbliven sås men framför allt till när jag gör majonnäs. Den här barbequesåsen hade jag gjort till sonens student i juni och den smakade precis likadant nu som då. Den hade hamnat lite långt in i kylskåpet och jag tänkte skölja ur den men smakade på den och som sagt, ingen skillnad. Smaka ALLTID på saker innan du kastar för vi kastar så mycket i onödan.

Igår kom ett bud med en påse från Smakbox med produkter från Svegro. Örtpesto som gjorts av räddat grönt. Jag passade på att blanda i en rejäl klick av peston med koriander och chili i tomatsalsa av blandade tomater från trädgården. De bör väl snart plockas in allihop…

Vi åt den ”dragna kycklingen” med majstortillas, tomatsalsan, créme fraiche och friterad majs med srirachamajonnäs.

Grabbarna var helt lyriska så det är väl ett gott betyg om något!

Pulled chicken

Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

 • 1 hel kyckling
 • 2 stora gula lökar
 • 3 vitlöksklyftor
 • ca 4-5 dl barbequesås, gärna liten del sweet chilisås (ca 1 dl)
 • svartpeppar

Instruktioner

 • Sätt ugnen på 175 grader.
  Klyfta den gula löken och krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av en kniv.
  Lägg 1.5 del löken i en form och placera kycklingen ovanpå löken. Stoppa resterande lök inuti kycklingen tillsammans med vitlöksklyftorna.
  Häll över barbequesåsen så det täcker kycklingen.
  Täck formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen.
  Ta ut formen efter 2 timmar.
  Lyft bort skinnet och dra bort köttet från skrovet med två gafflar. Plocka även bort löken om du vill.
  Dra isär kött ordentligt och blanda med såsen som ligger i botten på formen.
  Servera gärna i tortillas, ungefär som tacos eller i hamburgerbröd med önskade tillbehör.

[Samarbete med Smakbox]

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.