Snabbgravad torskrygg med potatisstomp och ugnsbakta rödbetor och morötter

Härom kvällen blev det torskrygg här hemma. Den blir så grymt god om man snabbgravar den en stund innan. Eller ja, inte vet jag om jag får kalla det snabbgravad men jag gör det ändå! 😉 Hur som helst lägger jag upp torskbitarna och saltar och strör över lite socker, inte jättemycket som när man gravar på riktigt utan lite lagom på varje bit. Dessa fick sedan ligga i 30-45 minuter i kylen. På detta sätt tycker jag att fiskbiten blir lite fastare men den får framför allt en fantastisk smak sen när man steker i smör. Fisk steker jag alltid i smör, likaså en god köttbit. Under tiden fisken gottade till sig mixade jag ett par brödskivor och skar några skivor Spianata i små bitar. Dessa stektes sedan i lite olja tills de var krispiga. Det smaksattes med persillade (en jättegod kryddblandning av vitlök och örter).

Till fisken åt vi potatisstomp – potatis som mosades lätt med Philadelphiaost, en klick smör och salt och peppar. Vill man kan man använda smaksatt ost så får man en god twist på potatisen. Något som är gott till fisk är ugnsbakta rotfrukter och till detta blev det morötter och rödbetor. De får ligga lite på varsin sida av plåten i ugnen så att inte morötterna tar färg av rödbetorna. Lite olivolja, salt, peppar, en kvits timjan och några droppar agavesirap eller honung och så ca 30 minuter i 175 grader. Just när jag stod och stekte torken blev jag sjukt sugen på gräddstuvad purjolök så ur med fisken från pannan den uppnått 42-43 grader i mittentemperatur och så täck med aluminiumfolie så går den upp ett par grader till. I med skuren purjolök och stek tills den blivit mjuk. Salt och peppar och så en skvätt grädde för att binda ihop. Här blir den lite brun eftersom den går i efter fisken men vill man ha en blek och fin gräddstuvning gör man det i en ren panna. Smör och så purjo på lägre värme och så salt, peppar och grädde. En skvätt vitt vin skadar inte heller smaken! Toppa fisken med bröd- och salamismulet och drick gärna ett glas Cabernet Sauvignon till! Trevlig söndag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.