Fröknäcke

Fröknäcke finns det alltid i en låda här hemma. Till mellis, till plockbrickan, till soppan, till frukost…ja det är gott när som. Jag varierar lite från gång till gång vad jag har i för fröer osv men det här är ett ungefärligt grundrecept. Allt blandas med fiberhusk och vatten. Det är fiberhusken som gör att smeten sväller. Jag utgår alltid från 300 g frön. Just denna gång bytte jag ut 75 g solrosfrön mot pumpafrön. Det går också att baka på endast kruskakli eller majsmjöl om man bara vill ha en av sorterna.

Smeten ser absolut inte ut att gå att breda ut precis när man blandat alla ingredienser men lugn, efter tio minuter har den svällt och går att smeta ut på bakplåtspappersklädd plåt.

Se till att smeta ut så jämnt som möjligt för jämn gräddning.

Jag penslar för det mesta knäckebrödet med sesamolja innan jag ställer in det i ugnen. Det ger en extra god smak!

Brödet är supergott att äta rakt upp och ned. Ett perfekt snack i farten när man behöver lite snabb energi.

Med ädelost och marmelad!

Ett fröknäcke från Sigdal Bakeri som toppats med avokado, rödbetsgravad lax och ramslöksmajonnäs.

Fröknäcke

Portioner: 2 plåtar

Ingredienser

  • 200 g solrosfrön
  • 50 g sesamfrön
  • 50 g linfrön
  • 25 g kruskakli
  • 25 g majsmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 5 dl vatten
  • 3 msk chiafrön
  • sesamolja och flingsalt

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 160 g varmluft.
    Blanda allt utom sesamolja och flingsalt. Tag dock två nypor salt och blanda i smeten. Låt svälla i tio minuter. Bred ut smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar. Försök att få ett så jämnt lager som möjligt. Pensla på ett tunt lager sesamolja och strö över lite flingsalt. Skåra rutor med en kniv eller en pizzaslicer. Sätt in i ugnen i ca 70 minuter. Byt gärna plats på plåtarna efter halva tiden. Se till att de är helt genomgräddade innan du tar ut och låter svalna helt innan du lägger i burk för förvaring.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.