Röding med sandefjordsås

Här kommer ett tips på snabb och lättlagad varmrätt till nyår. Vi åt den på dopparedagen. Jag frångick mina traditioner – kors i taket för på jul är jag mycket traditionell! Vi brukar käka nygjord julskinka med Janssons frestelse men de fick vänta till julafton detta år. Blev så sugen på röding!

Sandefjordsås är en supergod gräddig sås som går snabbt att göra.

Sandefjordsås

1.5 dl crème fraiche

1.5 dl grädde

150 gram rumstempererat smör

citron, löjrom och gräslök

Koka upp crème fraiche och grädde och låt den reducera något så den blir tjockare. Sänk värmen och klicka i smöret lite i taget. Pressa i citronsaft och ev zest allt efter smak. Smaka av med salt och peppar. Blanda i löjrom och hakad gräslök eller toppa med löjromen, alltid fint med ett löjromsägg på toppen!

Rödingen steker jag i smör och lite olivolja. Stek först på skinnsidan tills den börjar få lite färg. Vänd och stek någon minut på andra sidan – klar! Överstek inte! Vill du kolla temp så är 40-42 precis perfekt. Vid detta tillfälle hade jag kinesisk gräslök som är lite bredare och platt. Jag skar även små kuber av gurka och toppade med så man får lite tuggmotstånd. Killarna åt potatispuré till…själv var jag proppmätt efter att ha smakat av all mat jag lagat inför julaftonen så för mig räckte fisken med sås, vilket det för det mesta gör faktiskt även om det är gott med liiite potatispuré till.

Till detta drack vi en Chablis från Vinoteket som jag köpt tidigare under året. Den är TYVÄRR slut! Synd då jag tyckte den var jättegod.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.