Rabarbertider! Här har jag tillagat rabarbern sous vide, det vill säga i en vacuumpåse i vattenbad med cirkulator som håller samma temperatur på vattnet hela tillagningstiden. Har man ingen vacuumpackare funkar en ziplockpåse lika bra. Man låter den vara lite öppen när man sänker ner den i vattnet så att all luft trycks ut, sen kan man stänga den. Jag skär ner rabarbern i längder på 12-15 cm. Häller i lite socker, vaniljpulver och lite flädersaft. Just nu finns det även fläderblommor så en liten blomklase kan få gå med. Ställ in cirkulatorn på 65 grader och låt påsen med rabarber ligga i vattnet i cirka 45 minuter. För den som inte har en sous vide funkar det att sjuda rabarbern i en kastrull, håll koll bara så det inte kokar för då blir det kompott i stället. Här serverade jag rabarbern med vaniljpannacotta som jag fyllde i silikonformar för att få små runda halvor. Jag hade även vispad hallonpannacotta och rabarbercurd kvar i spritspåsar så de fick gå med på tallriken. Vispad hallonpannacotta hittar du här.
Vaniljpannacotta
Ingredienser
- 2.5 dl vispgrädde
- 0.5 dl socker
- 1 krm vaniljpulver
- 0.5 tsk agar agar
Instruktioner
- Vispa i agar agar i kall grädde. Blanda i socker och grädde och låt koka upp under omrörning. Häll upp i formar och låt stå kallt i 4 timmar.