Bakade detta bröd förra veckan. Blev bjuden på det av min väninna som bakat efter Ernst recept på Julbröd. Jag hade inga grova mjöler hemma när jag kom på att jag skulle göra detta så jag använde bara dinkelmjöl. Det blev riktigt gott det med. Jag skriver ned hur jag gjorde min variant men vill du baka Ernst Julbröd hittar du recept på det HÄR.
Brödet bakas på bikarbonat och behöver därför inte jäsas utan det går direkt in i ugnen när du blandat alla ingredienser.
Nybakt bröd med Bregott, en god ost och så syltad rödlök – mumma! Jag kokade löken under tiden som brödet stod i ugnen och tog på ett ungefär 1 msk, rött vin, 1 msk rödvinsvinäger, 1 msk muscavadosocker, 1 msk honung till en rödlök. Lätt att komma ihåg alltså! Detta fick småputtra på låg värme tills vätskan kokat in, ca 20-30 minuter. Viktigt att det är på låg värme annars ångar vätskan ur innan löken blivit mjuk. Smakade av med en nypa salt.
Frukt- och nötbröd
Ingredienser
- 5 dl dinkelmjöl
- 0.5 dl kruskakli
- 1 tsk salt
- 1 tsk bikarbonat
- 1 dl honung
- 1 ägg
- 5 dl yoghurt
- 1 dl tranbär
- 1 dl hasselnötter
- 1.5 dl torkade aprikoser strimlade
- smör till formarna
- 1 dl solroskärnor eller pumpafrön
Instruktioner
- Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt honung, ägg, yoghurt, tranbär, nötter och aprikoser.
- Smörj en avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor. Eller klä formen med bakplåtspapper.
- Skrapa ner den kladdiga degen i formen, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön.
- Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.