Zucchinipiccata med honungstomatsås och saffranscouscous

Här kommer ett recept på en vegetarisk rätt som vi åt för ett tag sedan men som jag totalt glömt att lägga upp här. Jag har hunnit göra den igen då jag tyckte den var otroligt fräsch.

Rätten tar bara 20 minuter att laga så det är perfekt så här på en meat free monday när man kanske är lite trött och inte vill stå och hänga vid spisen någon längre stund. Själv värmde jag Bouef Bourguignon från igår, det gick ännu fortare 😉

Jag har tyvärr några antivegokillar här hemma som motvilligt äter vegetariskt då de behöver kött. En av sönerna har fått matschema från sin PT och tack och lov förordar han baljväxter och liknande så kanske han kan komma på andra tankar. Å andra sidan är det ju bara att steka upp korv eller kyckling vid sidan av här men det får han lösa själv för det mesta.

Gillar du lite hetta är det bara att kräma på med chili i tomatsåsen. Receptet anger honungstomater men det har jag inte odlat några så det blev vanliga körsbärstomater och ett par plommontomater. Jag använde honung i stället för socker.

Zucchinipiccata med färsk honungstomatsås och saffranscouscous

Jag hade inga honungstomater utan använde stora körsbärstomater.
Tillagningstid20 minuter
Portioner: 2
Författare: Allt om mat

Ingredienser

  • 1 zucchini (ca 300 g)
  • 50 g parmesanost riven
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar nymald
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja

Sås

  • 1 bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin torrt
  • 0,5 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 10 honungstomater
  • 4 kvistar basilika

Couscous

  • 1,5 dl couscous
  • 3 dl vatten
  • 2 krm saffran
  • 2 krm salt
  • 1 msk smör

Garnering

  • basilika

Instruktioner

  • Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den i olja i en kastrull ca 2 min. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare ca 1 minut. Häll på vatten och vin och krydda med socker, salt och peppar. Låt koka utan lock ca 5 min. Halvera tomaterna och strimla basilikan. Blanda ner tomater och basilika i såsen. Ta kastrullen åt sidan.
  • Couscous: Koka upp vattnet med saffran och salt. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt couscous. Låt stå under lock ca 5 min. Blanda ner smöret i couscousen.
  • Skär zucchinin i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Blanda ihop ost, ägg och vatten. Krydda med salt och peppar. Vänd skivorna först i mjöl och sedan i ägg- och ostblandningen.
  • Stek zucchiniskivorna i olja ca 3 min på varje sida. Lägg upp på tallrikar tillsammans med couscous och tomatsås. Toppa med basilika och servera.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.