Broccoli- och halloumibiffar

Jag kan bli galet sugen på vegetariskt. Tyvärr är jag rätt ensam här hemma om att bli det. Maken och yngste sonen åt i alla fall. Mellersta vägrade och åt rester av köttfärssås från dagen innan, och bara det är anmärkningsvärt i sig då han verkligen ogillar rester. Detta var en sån där köttfärssås som man slänger i lite slattar av vad som helst i: tapenad, röd pesto och crème fraiche, Smaksattes med köttbuljongpasta (från Alpnaering, perfekt då man kan ta en stor eller liten klick efter önskemål), thai chili paste (från asiatisk butik), massor av svartpeppar och så lök och vitlök förstås. Vill också tipsa om att spara baconfettet om du steker bacon någon gång. Det ger mycket god smak till t ex en köttfärssås men även att steka kyckling i.

Men nu till det vegetariska. Jag mixade ett helt broccolistånd och blandade med ett paket halloumi, grovt riven (köp gärna svensk som då inte får heta halloumi). 3 ägg och 0.5 dl ströbröd, chiliflakes och salt och peppar. Forma till biffar och stek i olja. Jag valde kokosolja som gav lite smak av kokos till. Lägg biffarna på hushållspapper en stund så lite av fettet sugs upp. Servera i salladsblad med ärt- och bönröra till. Jag läste om detta recept i någon tidning, tyvärr kommer jag inte ihåg vilken och hittade det inte när jag skulle laga biffarna så det fick bli något improviserat helt enkelt.

Broccoli- och halloumibiffar med ärt- och bönröra

Broccolin kan bytas ut mot andra grönsaker, t ex blomkål.

Ingredienser

  • 1 broccolistånd, ca 250 g
  • 1 pkt halloumi, ca 200 g
  • 3 ägg
  • 0.5 dl ströbröd
  • chiliflakes, salt och peppar

Ärt- och bönröra

  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 dl sojabönor
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 dl riven parmesan
  • 0.25 dl olivolja
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Mixa broccoliståndet, även stammen. Skala stammen lite om den är träig. Riv halloumin. Blanda dessa med ägg, ströbröd, chiliflakes, en nypa flingsalt och några varv med svartpepparkvarnen. Låt stå och dra i ca 10 minuter. Om du upplever att smeten är för lös kan du tillsätta lite mer ströbröd, allt beror på hur stora ägg du använder. Forma till biffar i önskad storlek. Stek i lite olja, gärna kokosolja som ger lite god smak åt biffen (om du gillar det). Stek på medelvärme ca 3 minuter/sida.
    Bönröran: mixa ärtor och bönor. Blanda med övriga ingredienser. Servera gärna i salladsblad med lite goda groddar på toppen!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.