Fläskkotletter med svamp, fänkål och lök

När jag var lite jobbade min mamma natt på ortopeden. De helger när hon arbetade brukade pappa laga maten. Han hade några paradrätter som gick runt – fläskkotletter i gräddsås var en av dem. Fläskkotletter, burkchampinjoner, grädde och buljong…typ. Eller ja det är så jag minns det i alla fall. Idag gjorde jag ungefär samma lika. Stekte fläskkotletter och la åt sidan. Sen stekte jag champinjoner, purjolök och gul lök i samma panna.

Sen fyllde jag på med grädde, vatten och kalvfond. En liten skvätt Pernod för att förhöja anissmaken… Sen fick det puttra i knappt två timmar.

Lät skalet sitta kvar på dessa godingar, nej inte äpplen som maken trodde utan delikatesspotatis Rosseau. Olivolja, flingsalt, svartpeppar och lite timjan.

Potatisen fick gå in i ugnen ungefär efter att fläskkotletterna puttrat i 1.5 h.

I en sån här gryta kan man tjoffa i lite av det som finns hemma – paprika, oliver, soltorkade tomtater, aubergine, zucchini…ja listan kan göras lång. Ta det du tycker om.

Än så länge finns det små minitomater kvar på plantorna men bara en tidsfråga innan frosten tar dem…måååååste komma mig för och plocka in dem! Kommer på det när det är mörkt bara…

Fläskkotletter med svamp, fänkål och lök

 

1 kg fläskkotlett i skivor, gärna med ben

1 gul lök

15 cm purjolök

0.25-0.5 fänkål

3 dl grädde

1.5-2 dl vatten

1-2 msk kalvfond

1-2 msk Pernod

salt och peppar

Stek fläskkotletterna i lite smör eller olja. salta och peppra under tiden. Skär svamp, lök och fänkål i mindre bitar. Lyft ur kotletterna och lägg åt sidan. Stek grönsakerna i samma panna. När de fått färg lägger du tillbaka kotletterna. Häll på grädde och vatten och låt koka upp. Sänk värmen så att det puttrar lite lagom. Smaka av med fond och Pernod. Låt småputtra 1.45-2 timmar.

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.