I fredags kom mellansonen hem från Skåne. Mamman vill ju gärna se till att laga något gott till fredagsmyset då eftersom han skulle vara hemma med oss på kvällen. Det fick bli fläskfilé då jag hade ett par i frysen. Vi åt den tillsammans med ugnsrostad potatis och en supergod konjakssås. Ganska lättlagat men så otroligt gott!
Under dagen hade jag skurit upp två förpackningar med miniplommontomater och sedan semitorkat dem under tre-fyra timmar i 75-100 grader i ugnen. Brukar börja på 100 i en timme innan jag sänker till 75. Det är lite olika hur lång tid det tar. Mycket beror på hur torkade du vill ha dem? Jag brukar kolla efter ca tre timmar hur de ser ut, ibland är det mycket vätska i dem och då tar det längre tid. Denna gång lät jag dem vara som de är annars brukar jag för det mesta lägg dem i en glasburk direkt och fylla på med olja tills det täcker tomaterna, gärna varvat med skivad vitlök och en kvist rosmarin eller timjan. Oljan blir så god att använda till att steka med eller ha som dressingbas.
Potatisen tvättades och skars i stora bitar, denna gång var det delikatesspotatis. Ringla över lite olivolja, flingsalt och timjan och blanda runt, sen in i ugnen på 200 grader.
Fläskfilén putsades, klappades torr och saltades och pepprades innan den stektes snabbt runt om i en stekpanna, i lite ghee. Sen lyftes den över i en form, i med en termometer satt på 70 grader och sen in i ugnen under potatisen. Under tiden dessa gick klart gick det i en klick smör i stekpannan som köttets stekts i. När det smält vispade jag i lite mjöl för en bottenredning. Den sista dopp-i-grytan vispades i tillsammans med en skvätt konjak och slutet av ett paket grädde…kanske det var 1-1.5 dl kvar. Sen vreds det i många varv av five peppers-kvarnen från Santa Maria innan såsen fick småputtra tills potatis och köttet var klart. Köttet fick vila ca tio minuter efter att det nått 70 grader innan det skars i skivor.
I stället för dopp-i-grytan kan man tänka sig någon annan buljong, här var det ca 3.5-4 dl. Det blev lite sås över som sen hamnade i rätten du får läsa om imorgon…
I glaset blev det en Shiraz från Australien som smakade otroligt gott till köttet och såsen! Du hittar det HÄR!
Underbart uttrycksfull doft av plommon, svarta körsbär, mynta och lite nymalen peppar. Smaken är balanserad med en harmonisk krämig struktur och en lång smak full av läckra fruktaromer.