Lussegran

Saffran, saffran, saffran…det blir en del i december! Men godast av allt är nog ändå dessa lussegranar <3 Receptet är från Leila men eftersom en av sönerna är allergisk mot bland annat mandlar byter jag fyllningen av mandelmassa till smör, ljust muscavdosocker och vit choklad. Det är alltid strykande åtgång på dessa på vårt årliga julfika. Det brukar bli runt hundra personer som passerar vårt kök under ca fyra timmar. Jag har lärt mig genom åren att det räcker med en sats kakor av varje sort. Jag gör dem lite mindre än vad receptet anger och desto fler sorter i stället. Det blir maffigare än 3-4 st men med större mängd och storlek. Förbereder så gott jag kan genom att baka långt i förväg och frysa in så på själva fikadagen gör jag ”bara” dessa lussegranar så de är helt nybakta.

Degen jäser på nolltid så se upp så den inte jäser över kanten!

Det är något visst att sätta händerna i len och fluffig deg <3

Kavla ut degen och bred ut fyllningen. Vik ihop på mitten. Skär och vrid till enligt bilden. Pensla med uppvispat ägg med liten skvätt grädde i.

Grädda i 200 grader i ca 12 minuter. Pudra med florsocker om du vill.

Julfika 2018!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.