Att tillaga en hel rotselleri i ugn är både enkelt och supergott. Jag brukar baka på lite lägre temperatur och lite längre. Rotsellerin går i folie oskalad men dock borstad och rengjord. Skär av roten och lägg sellerin på en bit ugnsfolie.
Den här gången ringlade jag lite olivolja på sidan som roten skurits av. Lägg gärna ett bakplåtspapper närmast sellerin. Stäng men lämna gärna en pytteliten öppning så ångan kan ta sig ur. Ställ in ugnen i 150 grader och låt den stå i 3 h.
Ta ut och skär sellerin i skivor. Här kan man välja att steka lite snabbt på båda sidor för lite knaprig yta.
Vi åt denna tillsammans med stekt ris. Ibland kokar jag extra ris så att det blir över till en omgång till, så också denna gång. Jag finhackade en gul lök och en vitlök och stekte i lite smör. Samtidigt fick skivad shiitake och champinjoner gå i stekpannan. När allt fått färg hällde jag i riset. Salta och peppra och blanda om ordentligt så att riset blir ordentligt upphettat. Till detta åt vi treveckorssallad på rödkål och rödlök, apelsinfiléer, hallon- och rödlökschutney och så lite grovhackad koriander och örtolja. En örtolja är perfekt att göra om man har örter som börjar bli lite trötta. Mixa dem tillsammans med raps- eller olivolja och lite flingsalt. Häll upp i liten flaska och ringla över sallad eller droppa några droppar i t ex en potatissoppa. Vi hade även kryddsmör över från häromdagen så jag skar en skiva och la på sellerin så den smälte lite gött.