Massaman curry

Massamancurry är en thailändsk curry som inte är så jättestark. Det finns färdig currypasta att köpa i asiatiska butiker men det går utmärkt att göra egen, men man behöver dock ta ens sväng förbi en asiatisk butik ändå. Den här grytan kan göras på både kyckling och biff. Jag lägger upp recept på både egen currypasta och grytrecept. Igår när jag gjorde denna curry hade jag kyckling kvar sen häromdagen. Då skar jag upp den i bitar och lät den gå med de sista 5 minuterna för att inte bli torr.

Massaman currypasta

De flesta ingredienser finns att få tag på i en asiatisk butik. Där finns det även färdig massamancurry för den som vill ha en curry snabbt utan att mortla!
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 2 långa röda chili, gärna torkade
  • 1 citrongräs, endast den vita delen
  • 2.5 cm galangal, finhackad (kan bytas mot ingefära men blir inte riktigt samma smak)
  • 5 st kryddnejlikor
  • 0.5 msk kanel
  • 10 st kardemummakärnor
  • 0.5 tsk malen muskotnöt
  • 6 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 asiatiska schallottenlökar (eller en stor svensk), finhackade
  • 4-5 korianderrötter, finhackade
  • 1 tsk räkpasta

Instruktioner

  • Ta bort kärnorna från chilin och hacka grovt (blötlägg torkad i ca 1-2 min). 
  • Mortla chili, citrongräs, galangal, nejlikor, kanel, kardemumma och muskotnöt. Tillsätt vitlök, schalottenlök och korianderrötter och mortla samman och tillsätt till sist räkpastan och mortla tills du får en jämn pasta.
  • Man kan också mixa alla ingredienser men då kan det behövas lite neutral olja som hjälper till att binda ihop ingredienserna.
  • Förvara i lufttät burk eller i en engångssprits av plast. Pastan håller ca 2 veckor (längre i sprits då ingen luft kommer i kontakt med pastan) i kyl. Eller frys in.

Massaman curry

Denna thailändska curry är inte så stark men för den som önskar hetta - tillsätt till exempel friterad chili i olja...min favorit!
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 2 msk Massamancurrypasta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1.5 dl kycklingsky, eller stark fond
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 liten kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • 4-5 potatisar
  • 2 små morötter
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk tamarindpasta
  • 7-800 g kycklinglårfiléer, eller bröst) eller biff (gärna flank)
  • 2-3 cm ingefära, tunnt skivad och delad på mitten
  • 1.5 msk palmsocker eller agavesirap
  • chili, jordnötter, koriander och salladslök

Instruktioner

  • Rosta currypastan i 2-3 msk olja. Pressa i vitlöken och klyftad gul lök. tillsätt valfritt kött och stek i ca 5 min. Häll i sky, kokosmjölk, fisksås och tamarind. Koka upp och lägg i kanel, stjärnanis, morötter och potatis i lagom bitar, gärna lite större men lagom munsbit. Koka på svag värme i 25-30 min. Toppa med chili, jordnötter, salladslök och koriander. För vegetariskt alternativ använd  grönsaksfond och byt kyckling/biff mot blomkål.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.