Igår blev det en hederlig fläskfilégryta. En sån där gryta som man kan tjoffa i lite av varje av vad man har hemma. Jag hade några skogschampinjoner och ett gäng gula kantareller sen i fredags och då var jag inte sugen på att ha i något mer. Annars funkar det med fänkål, paprika, zucchini, soltorkade tomater, oliver, chorizo, ölkorv… ja, lite av det du är sugen på.
Stek fläskfilé i omgångar och lägg åt sidan. De behöver inte vara genomstekta då du ska koka upp dem i en sås.
Jag stekte lök och svamp i samma stekpanna som köttet. När svampen vätskat ur och sedan sugits in i svampen igen lägger jag tillbaka allt kött och häller på lite vatten, créme fraiche och grädde. Smaksätter med kalvfond, worchestershiresås, salt och peppar. Låt allt få ett uppkok och sänk sedan värmen så att det småputtrar. Använder du fläskfilé behöver du inte koka alls länge då det är mörare än om du använder fläskytterfilé som ju egentligen är kotlett. Den blir godare om den får koka en stund.
Vi åt med pressad potatis till. Jag tycker det känns rustikt och lite lyxigt – vet inte varför men det känns väl som för i tiden då vi åt pressad potatis på söndagarna…
Syltlök och cornichons är gott till. Jag kan tänka mig att lite gelé även det är toppen men det kom jag så klart inte på förrän jag redan ätit upp. Typiskt!
Fläskfilégryta
Ingredienser
- ca 1 kg fläskfilé
- 1 lök
- 200 g blandad svamp
- 1.5 dl vatten
- 1 dl crème fraiche
- 2.5 dl grädde
- 1.5 msk kalvfond
- några droppar worchestershiresås
- salt och peppar
Instruktioner
- Putsa och skär fläskfilén i medaljonger. Skär löken i strimlor och riv eller skär svampen i mindre bitar.Stek fläskfilén i lite olja, lite i taget och lägg åt sidan. Fortsätt att steka löken och svampen. Lägg tillbaka köttet och häll på övriga ingredienser. Börja med några droppar av worchestershiresåsen och smaka av ifall du vill ha mera i. Smaka av med salt och peppar.Låt såsen puttra en stund så att smakerna går ihop.Servera gärna med pressad potatis till eller vänd i kokt pasta till en härlig pastarätt.