Lammstek i lergryta

Den gamla hederliga lergrytan åker fram titt som tätt. Tycker det är så skönt när man bara tjoffar i massa gott och så sköter det sig själv under ett par timmar. Skyn som bildas är så fantastisk god att göra sås på.

Du kan tillsätta i stort sett vad du vill för grönsaker. Den här gången blev det lök, vitlök, morot och citron. Några kvistar rosmarin och så salviablad också.

Salta och peppra steken runt om innan du lägger i den i grytan. Grovhackad vitlök på toppen så att det riktigt tränger ned i köttet. Sen fyllde jag på med ca 3 dl vitt vin och så på med locket. Jag brukar låta lergrytan ligga i kallt vatten ca 30 minuter innan. Grytan ska sedan in i kall ugn och då sätter du på ugnen på 175 grader. Efter fyra-fem timmar tar jag ut grytan. Silar av buljongen och ställer tillbaka grytan utan lock så får köttet gå en stund till för att få yta.

Buljongen gör jag sås på. Reducera gärna lite för mer intensiv smak. Tillsätt en klick smör som du mosat in lite mjöl i för redning (vill du inte ha smör kan du blanda mjölet med lite vatten) och så en rejäl skvätt med grädde.

Om du som jag vill äta ugnsstekta rotfrukter kan du ställa in dessa i ugnen ca 20 minuter innan du tar ut steken och häller av buljongen. Låt dessa stå kvar när du ställer tillbaka lammsteken. Använder du varmluftsugn får båda yta. Rödbetorna fick sig lite honung på.

Jag brukar även äta de morötter som varit i grytan och kokts med. Såååå goda av all buljong!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.