Knäck!

Idag har jag kokat lite knäck. Det är väl en av de godare julgodisarna eller? Jag har för länge sen skippat mandeln i då en av sönerna är nötallergiker. Idag smaksatte jag dock lite olika varianter. Knäck görs på lika delar socker, ljus sirap och grädde. Och så till sist en liten klick smör som jag av någon anledning för det mesta glömmer – även om jag har klicken liggandes bredvid stekpannan hela tiden! Men i dag gick den i en av satserna i alla fall. Gjorde två omgångar. Den ena smaksatte jag med lakritspulver och halva den satsen toppades dessutom salt lakritsströssel. Den andra toppades med hackade polkagrisar och havssalt. Ja inte på samma knäck men var för sig.

Knäck bör inte förvaras i kylskåp då den blir kladdig av fukten. Den klarar sig 3 månader om den står torrt och svalt. Tänk på att inte koka knäck på hög värme, då blir den kornig. Jag brukar koka min till 123-124 grader. Man ser nästan på färgen och konsistensen när det börjar bli dags att kolla temperaturen eller att göra kulprov. Kulprov är när man droppar lite smet i ett glas med kallt vatten. Om det går att rulla till en kula är knäcken, eller kola med för den delen, klar. Jag råder dig att köpa en knäcktratt. Sayonara alla välta och kladdiga knäckformar!!! Har man ingen och är supersugen på knäck på studs kan man hälla upp i värmetålig kanna, t ex rostfritt litermått. Tänk på att det blir grymt varmt bara.

Ser du skillnaden på färgen och på bubblorna? På den övre bilden är det stora bubblor men på den nedre ser man hur den börjar få den där mörkare knäckiga färgen. Jag har investerat i en sked med termometer i så den är bara att sätta på när färg och konsistens börjar likna nedre bilden.

God Jul! Den tavlan har hängt med i fem år nu. Det är min yngste son som har målat när han var tio år gammal. Jag var tvungen att rama in den då jag tycker den är sååå söt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.