Resa till Riga

Förra veckan åkte maken och jag på en kortresa till Riga. Våra söner var iväg på skidresa respektive tennisresa så vi passade på att åka bara vi två. Valet att åka till Riga kom sig av att vi har vänner som berättat att de varit där på sparesa och när vi började fundera på vart vi skulle åka hade vi många förslag på gång. Jag var sugen på att åka tillbaka till London då det är fem år sedan jag var där sedan och trivs så bra i staden men det är ju faktiskt härligare när det är lite värme. Detsamma gällde för Edinburgh. Någonstans i Italien eller Spanien dök också upp. När jag sedan började kolla flybiljetter och hotell blev Riga ett solklart val: Flygbiljetter och hotell i tre nätter landade total på 2 700 för två personer och då ingick dessutom både frukost och spatillgång! För det priset hade vi inte ens till flygbiljetter till de andra resmålen. Eftersom vi inte hade några ungdomar hemma passade vi på att förlänga resan med en hotellnatt på Arlanda, trots att flyget gick 11.30 och vi bara har ca två timmars bilresa till Arlanda.

Frukosten på Clarion Arlanda är en stor favorit. Och vi hade tur att det inte var så fullt just när vi skulle äta.

Flygresan till Riga tar bara 60 minuter, så man hinner knappt upp förrän det är dags att gå ner igen – skönt för mig som är såååå flygrädd!!! Väl i Riga gick det supersnabbt att få väskorna och sedan tog vi bussen in till centrum som tog ca 20-25 minuter. Köp biljetten på Narvesen, en typ av Pressbyrån. Då kostar biljetten endast 1.15 Euro i stället för 2 om du köper på bussen. Nästan halva priset alltså.

Vi checkade in på hotellet Wellton Riga hotel & spa som ligger precis vid centralstationen i den gamla delen av Riga som kallas Old Town. Vi hade bokat ett rum på översta våningen med utsikt över staden.

Vi slängde snabbt in väskorna på rummet och tog oss till saluhallen som ligger på andra sidan gatan från hotellet. Här har man ganska nyss öppnat ett restaurangtorg med olika typer av kök. Passar ju matnörden i mig som vill prova både ditten och datten. Lotten föll på en baoburgare med lettiskt tillagat sidfläsk. Den var sååå god. till den provade jag ett körsbärsöl som faktiskt var jättegott.

Sen gick vi tillbaka till hotellet och tog oss ned i källaren till spaavdelningen. Inget märkvärdigt men en jacuzzi och en lite större pool med massagefunktioner i form av jetstrålar. Det fanns en vanlig finsk bastu och en turkisk ångbastu som doftade gott av eucalyptus. En tupplur i en av sängarna var inte dumt – till och med jag som har svårt att somna på dagen lyckades lapa ett par Zzzzz…

Gav oss ut på stan en runda och hittade en mysig restaurang som hette Kolonade. Aperol Spritz till fördrink, älgbullar, tryffelpotatis och vitvinssås med tryffel och en chokladfondant med hemgjord vaniljglass och körsbär till efterrätt.

Frukosten på hotellet hade allt man egentligen önskar sig. Både varmt och kallt och lite nyheter för oss svenskar. Att de sedan bjöd på mousserande vin var ju riktigt mysigt när man är på semester!

Gillar när hotellet serverar mousserande vin till frukosten.

Den här dagen hade vi massage inbokat efter frukost. En timmes Anti Stress massage. Själv tycker jag ju att det ska tas i lite mer men är man medveten om att det är spa-massage är den helt ok. Total avslappning. Sen var man sugen på mat igen, men hann med en långpromenad innan.

Nationaloperan i Riga.

Vi hittade en superbillig restaurang som heter atverts. Beroende på vilken tid på dygnet och vilken dag det är betalade man inträde och fick därmed en meny som var jättebillig. Vi betalade endast 2 Euro/person då det var lunch.

Tonfisktartar med avokado, yuzuponzu och sesamfröchips
Råbiff med filodeg, äggula och aioli
Pasta Carbonara
Risotto with seafood
Efterrätt och fler drinkar. Min drink med speciallikören från Lettland, Black Balsam.

Sen var vi så trötta så då gick vi tillbaka och sov middag! Fantastiskt härligt när man egentligen inte har något bestämt utan bara gör som andan faller på. Om min man fick välja skulle vi haft många fler tupplurer!

Vägg i vägg med hotellet ligger denna lilla mysiga bar, Aussie Bar. Då det är ett backpackersställe kände vi kanske att vår ålder hade passerat med råge men mysig idé.

Utanför Aussie Bar finns ett litet katthotell <3

På kvällen åt vi middag på den restaurang som blev min favorit av de vi åt på – Restorans 3. Här strävar man efter att använda så mycket som möjligt av råvarorna, no waste helt enkelt. Ekologiskt och fokus på hållbar odling och fiske. En kavalkad av bilder då vi åt en sjurätters middag med tillhörande drinkpaket. Jättefint presenterat av vår servitris som också fixade drinkarna mellan varven.

Chefens välkomsträtt. Innehöll kronärtskocka och en kall buljong av något slag
Björksavssirap
Jordärtskocka med riven torkad älg och björksavssirap
Drinkar på gång och kocken som lägger upp maten för oss.
En pannacotta av pumpa med morot, crème fraiche, björksirap och en slags tryffel, På kotten satt det någon typ av tallpulver som skakades över maten.
Bläckfisk fylld med oxsvans och en minitaco med morot, koriander och syrad grädde.

Semolinagröt med buljong
När man mal mjöl krossar man först kornen för att sålla bort kliet och grodden. Krosset som är kvar är semolina. Kan alltså vara av olika sädesslag.

Torsk med friterat torskskinn, kroketter och små minikarpar.

Rådjur, palsternacka och sås av rönn. Köttet flamberades vid bordet.

Ekollon, kålrot och hasselnöt.

Behöver jag säga att man var rätt mätt efteråt?! Fast inte så mätt som jag trodde då det var gott om tid mellan rätterna och inte så där stressat som det kan bli ibland när man är på avsmakningsmeny.

Dagen efter började vi med brakfrukost igen och sen blev det långpromenad runt staden igen. Vi gick till Nationalbiblioteket som är en cool byggnad. Den ligger på andra sidan floden Daugava. Strålande väder och på våren, sommaren och hösten kan jag tänka mig att det är jättevackert. Nu var det lite kargt och öststatigt.

Vi gick tillbaka in till gamla stan och passerade Svarthuvudenas hus. Det är en gotisk byggnad, ursprungligen från 1344 och syftet var att hysa resande, ensamstående medlemmar av köpmansskrået. Byggnaden förstördes under andra världskriget men återuppbyggdes till Rigas 800-års jubileum år 2001. Idag är den museum och konserthall.

På väg till Svenskporten (måste man ju passa på att besöka när man är där??)

Svenskporten, Riga
Detta är den enda port som finns kvar i dag av de som fanns i muren som omgav gamla Riga. Det sägs att man bar ut sina sopor genom den och att i lägenheten ovanför muren bodde stadens bödel. Gustav II Adolf erövrade staden 1621. Riga var då en av de rikaste städerna i Östersjöområdet. Porten byggdes av svenskarna.

Vi hoppade in för en pizza i en italiensk källare.

Sen fortsatte vi in till city och tänkte att eftersom vädret är så fantastisk bara måste vi ju åka upp till en skybar. Det fick bli Radisson Blu där baren ligger på 26:e våningen.

På vägen tillbaka till hotellet för en stund i spat gick vi in i en rysk-ortodox kyrka. Det är alltid så rofyllt att komma in i en stor kyrka, speciellt i andra länder.

Frihetsmonumentet för det lettiska oberoende kriget.

På kvällen åt vi på en asiatisk restaurang – COD Robata grill. Än en gång mätta!

Compliments från kocken – Edamamebönor. Vi passade på med ett glas Prosecco till.
Wagyu, rättika och ponzu
Tonfisktataki med avokado och ponzumajonnäs.
Balck Cod och gräddig spenat
Chef´s selection of sushi.
Vi var så mätta så vi orkade inte någon dessert men servitrisen kunde inte släppa iväg oss utan tyckte hon så hon bjöd på Yuzusorbet.

Dagen efter var det dags att åka hem men inte förrän sent på kvällen så ett till besök in till Central Market hann det bli. Älskar att besöka saluhallar i alla städer som har en! Jag gick runt och njöt här i dessa fyra stora hus. Ett hus ligger på tvären och ett av de fyra som ligger på rad är under renovering. Där kommer det bli restauranger i hela byggnaden men man har öppnat ett litet smakprov i ett av husen redan nu som jag berättade om tidigare.

Sen tog vi en tur till Berga Bazaar. I slutet av 1800-talet byggde Kristaps Bergs det första moderna shoppingcentret på detta obebyggda kålfält. Inspirationen hämtades från Istanbuls Grand Bazaar. Inte förrän efter sekelskiftet 1900 fick letterna komma hit för affärer och shopping, innan dess var det endast för baltiska germaner. När man sedan började använda privata bilar under 30-talet installerades den första bensinpumpen just här. Idag har man placerat ett minnesmonument i form av en liten fontän som kallas just ”The little pump”. Kvinnorna i familjen Berg gillade bilar och då byggdes det ett garage för dessa. Idag ligger det en bar i garaget som heter just Garage.

Där den första bensintanken stod i Riga har man byggt en minnesfontän.
Bar i Riga i Berga Bazaars garage för bilar ett sekel sedan

Inne bland alla smågångar på Bazaaren hittade vi ett café med supergoda Macarons. Maken åt en hasselnötstart.

Vi hamnade till sist på samma billiga restaurang igen då de hade Oyster night coh framför allt nära till hotellet där vi hade våra resväskor. Ostron är ingen stor favorit men jag börjar lära mig. Och dessa var riktigt köttiga och inte så snorloskiga som jag annars tycker att det är ;). Två olika sorter så vi smakade på var sin. Till detta serverades dillolja, tabasco, en mangosås och rödvinsvinägrette med schalottenlök. En entrecote med palsternacka och pepparsås och så några drinkar till…jag skulle ju snart flyga igen och då är det bra att grunda! Till ostronen fick det bli en flaska Cava.

Ett mycket trevligt resmål som jag gärna åker tillbaka till. Gick förbi så många mysiga restauranger så jag bara måste åka tillbaka för att få besöka dessa!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.