Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen activello utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /home/wsikvfdm/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Långjäst pizzadeg - Jojos Kök
Go Back

Långjäst pizzadeg

Receptet är kopierat rakt av från Frallans matblogg. Han använder ett bakstål från Gourmetstål. Det åker fram då och då även här men kräver en timme i ugnen innan man kan grädda. Pizzasten funkar även det. Jag har inte testat receptet på bara bakplåtspappersklädd plåt dock så det kan jag inte säga hur det blir men bör väl inte vara något problem kan jag tro.
Servings: 8 st
Author: Fredrik

Ingredienser

  • 690 gram kallt vatten
  • 8 g färsk jäst
  • 1000 g Vetemjöl Välj en som du gillar. Ramlösa Tipo 00, Manitoba Cream, Kungsörnen Vetemjöl special
  • 100 g durumvete
  • 30 g havssalt typ Fleur de sel Guérande havssalt

Instruktioner

  • Väg upp jäst och vatten i en degbunke. Slamma upp jästen och tillsätt mjölerna. Blanda i degblandare 3- 4 min. Tillsätt saltet och blanda 2 min till.
  • Sätt nu plast över bunken och låt den stå 10-12 timmar i rumstemperatur (över natten) Lyft av plasten och stöt ihop degen som nu jäst rätt mycket. Fortsätt jäsa degen 8-10 timmar i rumstemperatur. Totalt ska degen jäsa 20 h i rumstemperatur.
  • Ta nu fram 1- 2 plastlådor med lock. Olja in insidan av lådorna med olivolja.
  • Väg upp 200-220 gramsbitar av degen och forma så runda bollar du bara kan. Olja in bollarna med lite olivolja och placera de bredvid varandra i plastbunken. Oljan hjälper till så att de lossnar lättare från varandra sen när du ska baka ut dina pizzor. Sätt på locket och ställ nu in degen i kylen i 2 dygn.
  • Dags att baka
  • Hetta upp din ugn på max ett par timmar innan det är dax att baka. Placera ditt pizzastål på gallret, eller motsvarande (kanske en plåt eller vad man nu har), långt upp i ugnen. På med grilleffekten på högsta temperatur så att stålet blir riktigt riktigt hett.
  • Häll upp en ganska redig hög med mjöl på arbetsbänken. Lyft försiktigt upp en degboll ur den inoljade lådan. Utan att trycka för mycket på degen. Vi vill behålla så mycket gasblåsor som möjligt. Placera degen i högen av mjöl. Mjöla även ovansidan på degen.
  • Börja nu att arbeta med fingrarna från mitten på degen och utåt sidorna. men spara hela tiden en kant runt om. Ha inte för bråttom utan arbeta lugnt och metodiskt inifrån och ut tills du har en pizza med vacker kant ungefär i storlek av en vanlig mattallrik. Man kan tycka att det känns som mycket mjöl med det ska det vara. I det här läget är det nästan ett måste att ha en pizzaspade (finns att köpa hos gourmetstal.se). Jobbar du med plåt får du använda ett bakplåtspapper som du lägger degen på och lyfter över på den heta plåten sen. Jag använder som sagt spade.
  • Pudra lite durumvete på spaden om du vill. Då glider degen av lättare. Funkar utan också. Ta och lyft upp din deg. Skaka försiktigt av mjölet från ovansidan och placera degen på spaden. Forma degen en sista gång och lägg på din topping.