Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen activello utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /home/wsikvfdm/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Soppa med fläsklägg och kyckling - Jojos Kök
Go Back

Soppa med fläsklägg och kyckling

Det går naturligtvis att använda annat fläsklägg, t ex kalv. Vill du använda kykclingfilé i stället är det viktigt att den inte kokar med för länge för då blir den torr. Jag skulle i så fall vänta till fläsklägget släpper från benet och då tillsätta kycklingen. Kokas tills den är genomkokt och ta ur direkt. Skulle den vara något underkokt löser ju det sig senare när du skär upp och tillsätter i soppan. Låt den få en extra stund att gå klar.
Servings: 4 personer
Author: Jojo

Ingredienser

Buljong

  • 1 fläsklägg, ca 1.5 kg
  • 2 kycklinglårfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad

Soppa

  • 4 potatisar
  • 1 liten gul lök eller bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1.5-2 dl kvartade, sojamarinerade champinjoner
  • 6-10 dl buljong
  • 2-3 dl grädde
  • fläsklägg och kycklinglårfilé
  • grönpepparkorn, mortlade

Topping

  • grönkål och gräslök

Instruktioner

  • Skölj fläsklägget och lägg i en stor kastrull/gryta. Dela lök och morot i bitar och lägg tillsammans med vitlöken i samma kastrull. Fyll på med vatten så det täcker fläsklägget. Tillsätt alla kryddor. Koka upp och skumma noga. Sänk till medelvärme och låt koka minst 1.5 h. Tillsätt sedan kycklingen och koka minst en halvtimme till. Kolla så att köttet släpper från benet - då är det klart.
  • Ta upp köttet och alla grönsaker. Sila och låt buljongen reducera ned till ca hälften. Smaka av tills du får den smak du tycker om. Ju mer du reducerar, desto saltare och intensivare smak. Pilla loss allt kött från fläsklägget och dela i mindre bitar tillsammans med kycklingen.
  • Hacka löken och vitlöken till soppan. Tärna potatis och skär moroten i önskade bitar. Svetta löken i lite smör och låt sedan potatis, vitlök och morot fräsa upp i tillsammans med champinjoner. Pudra över lite mjöl (eller maizena) och häll på buljong. Här bestämmer du lite hur mycket buljong du önskar, mindre för en mer grytliknande soppa och mer om ni är riktigt hungriga och sugna på att slörpa!
  • Låt koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 15-20 minuter. Tillsätt grädden och låt koka ihop. Vänd ned så mycket av köttet som du önskar (frys ev resten till senare tillfälle) Smaka av med mortlad grönpeppar, hackad gräslök och kanske en skvätt konjak.
  • Stek skuren grönkål i lite smör men se upp så den inte blir bränd. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Toppa sedan soppan med detta.